Ministar Beroš: Novim OHBP-om KBC-a Split ukupne vrijednosti gotovo 70 milijuna kuna pripravni smo za 2 milijuna građana i turista u nadolazećoj sezoni

Slika /2022 Slike/493e9f75-cb0c-4968-b4fa-740a9e66566e.jpg
Split, 27. svibnja 2022. – „Današnjim završetkom prve faze Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split (OHBP) činimo velik iskorak prema uspostavi još učinkovitijeg modela hitne medicinske skrbi našim pacijentima. Upravo kroz ovakva infrastrukturna ulaganja, integriranjem suvremene opreme, ali i optimiziranjem poslovnih procesa postižemo najbolje rezultate u zbrinjavanju hitnih stanja pacijenata splitske bolnice kojoj gravitira milijun državljana Republike Hrvatske, oko pola milijuna stanovnika južnog dijela susjedne Bosne i Hercegovine te pola milijuna turista tijekom turističke sezone što daje dodatnu težinu ovom projektu,“ izjavio je ministar Beroš na spomenutom otvorenju koje je okupilo rukovodstvo KBC-a Split, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita kao i djelatnike OHBP-a splitske bolnice.

Planirani OHBP KBC-a Split smješten je u dvije prostorne cjeline, a cjelokupni zahvat odvija se u dvije faze. Današnja realizirana 1. faza OHBP-a površine 1300 m2 vrijedna je 29,4 milijuna kuna, a u planu je početak radova u lipnju ove godine na 2. fazi OHBP-a površine 1400 m2 procijenjene vrijednosti 36,3 milijuna kuna. Projekt ukupne vrijednosti gotovo 70 milijuna kuna osiguran je zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije putem kojih se osiguralo 30,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za nabavu medicinske opreme, dok je preostala sredstva osiguralo Ministarstvo zdravstva u sklopu Državnog proračuna.

Značaj otvaranje prve faze OHBP-a i početak radova na drugoj fazi idućeg tjedna dodatno je naglasio ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović u kontekstu opterećenosti ove središnje ustanove južne Hrvatske, osobito u turističkoj sezoni kad se značajno povećava broj akutnih pacijenata na hitnim prijemima najavljujući da će do ljeta iduće godine imati dovršen cijeli OHBP koji će biti najsuvremeniji u Hrvatskoj i samim time će značajno povećati kvalitetu liječenja akutnih i životno ugroženih bolesnika kao i rad cijele bolnice.

„U KBC-u Split gradi se i novi Regionalni transfuzijski centar, čija je vrijednost 54 milijuna kn. Završetak transfuzijskog centra očekujemo također 2023. godine i također će biti najsuvremeniji u Hrvatskoj, a u idućoj godini očekujemo nekoliko značajnih projekata, osobito onih vezanih uz Nacionalni program oporavka i otpornosti i uređenje operacijskog bloka na Križinama.  Istodobno radimo i na dugoročnim strateškim objektima, Centru za akutnu medicinu, novoj Poliklinici i Istraživačkom medicinskom centru Split“ dodao je ravnatelj Meštrović objašnjavajući kako je realizacija svih navedenih projekata rezultat velikih napora predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra zdravstva Vilija Beroša, ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, kao i župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana.

Tom prigodom istaknuta je i prednost sustava eKarton koji liječnicima KBC-a Split u novim prostorima OHBP-a omogućuje jednostavan, siguran i brz uvid u zdravstveno stanje pacijenta što je dodatno pojasnio voditelj Službe za informatiku KBC-a Split Šime Goreta: „Svim liječnicima KBC-a Split, koji će raditi u novim prostorima OHBP-a, omogućen je pristup eKartonu koji pruža rekordno brzu obradu hitnog pacijenta u smislu povijesti bolesti, detektiranja alergija, terapije, cijepljenja, kao i nalaza iz CEZIH-a drugih zdravstvenih ustanova na području Hrvatske. Prema tome, eKarton daje „vjetar u leđa“ našim djelatnicima štedeći im dragocjeno vrijeme prilikom prijema pacijenata kojima je svaka sekunda bitna za zdravstveni ishod i daljnje liječenje“.

U kontekstu nedavnog polaganja kobilice na prvoj od šest brodica hitne pomorske medicinske službe u sklopu strateškog projekta vrijednosti preko 76 milijuna kuna i današnje manifestacije otvorenja OHBP-a, hrvatsko priobalje i otoci postaju središta izvanbolničke hitne medicinske službe koja je najrelevantniji i temeljni oblik primarne zdravstvene skrbi i prva karika u lancu kvalitetnog zdravstvenog sustava i osiguranja boljih uvjeta u spašavanju ljudskih  života i kvalitetnije skrbi za sve ozlijeđene i oboljele.

„Svjesni smo da je još puno izazova pred nama, ali navedenim koracima pokazujemo jasnu viziju ove Vlade i Ministarstva zdravstva u smislu dodatnog unapređenja hrvatskog zdravstvenog sustava kroz predstojeće reformske mjere koje provodimo na organizacijskoj i financijskoj razini kao i na području ljudskih potencijala. Tako i Splitsko-dalmatinsku županiju i Grad Split percipiramo kao jedne od snažnijih partnera u zajedničkim naporima za reformiranje našeg zdravstva koje je u izravnoj vezi s kvalitetom življenja naših pacijenata kao i s nacionalnim gospodarstvom “, zaključuje ministar Beroš.

Pisane vijesti