Obilježavanje Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva i 15. godišnjice članstva u Eurotransplantu

Slika /2021 Psihosocijala/Novi Projekt (2).jpg
Odlukom Hrvatskog sabora 2006. godine,  26. svibnja progašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva da bi, samo godinu dana nakon toga, 2007. godine, Hrvatska postala punopravna članica Eurotransplanta – ugledne međunarodne organizacije za  dodjelu i razmjenu organa između osam država Europske Unije.
 
Danas Hrvatska uživa status najuspješnije članice Eurotransplanta i jedna je od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa. 
Takav uspjeh i međunarodni ugled hrvatski transplantacijski program može zahvaliti dugogodišnjem entuzijazmu i stručnosti  naših transplantacijskih i koordinacijskih timova, učinkovitom organizacijskom modelu, no prije svega,  humanosti i otvorenosti naših građana prema činu darivanja. Transplantacijski program svoje uporište pronalazi u humanom činu darivanja organa i solidarnosti prema onima kojima je presađivanje organa jedina nada za nastavak života, a koji počivaju na osobnoj odluci svakog od nas o darivanju organa poslije smrti. Upravo zbog toga, Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa prilika je da se zahvalimo svim zdravstvenim djelatnicima i svima, koji na bilo koji način doprinose uspješnosti Nacionalnog transplantacijskog programa te da iskažemo zahvalnost i poštovanje svim obiteljima darivatelja organa na njihovoj plemenitoj odluci o darivanju organa kojom su drugima podarili novi život na dar.

U ovoj izazovnoj svakodnevici koja nas sve okružuje, Nacionalni transplantacijski program dokazao je zašto je Hrvatska jedna od najuspješnijih svjetskih zemalja u području darivanja i presađivanja organa. Više o rezultatima Nacionalnog trasnplantacijsko programa možete pronaći na poveznici https://zdravlje.gov.hr/programi-i-projekti/nacionalni-programi-projekti-i-strategije/nacionalni-transplantacijski-program/godisnja-izvjesca/1605

Ipak, ono po čemu će se pamtiti 2021. godina je uspostava programa transplantacije pluća i tim se izuzetnim uspjehom povećala dostupnost i kvaliteta transplantacijskih usluga za hrvatske pacijente s indikacijom za ovu metodu liječenja. Godinu dana od pokretanja progama (travanj 2021.), u KBC Zagrebu je do kraja svibnja 2022. uspješno izvršeno 12 transplantacija pluća hrvatskim primateljima.

Pisane vijesti