Ministar Nakić na sastanku ministara zdravlja EPSCO Vijeća EU u Bratislavi

  • Slika /Vijesti/2016/bratislava naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar zdravlja Dario Nakić sa suradnicima sudjeluje na neformalnom sastanku ministara zdravlja Vijeća EU za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i potrošačka pitanja (EPSCO) koji se održava u Bratislavi u Slovačkoj

Razgovara se o osiguranju dostatne količine lijekova za građane diljem država članica  Europske unije, o borbi protiv tuberkuloze i drugih zaraznih bolesti, o specifičnim izazovima u cijepljenju te o daljnjem radu na poboljšanju kvalitete prehrambenih proizvoda, takozvanoj refomulaciji hrane.
 
Ministri zdravlja država članica EU su pozvani odgovoriti na brojna aktualna javnozdravstvena pitanja, a neka od njih su kako osigurati dostatnu količinu lijekova na razini EU radi zaštite javnog zdravlja, treba li više pažnje biti posvećeno cjenovno neatraktivnim lijekovima te kojim inicijativama bi se moglo potaknuti farmaceutsku industriju na proizvodnju i plasiranje takvih lijekova na tržišta.   
Republika Hrvatska podržava razmjenu informacija na europskoj razini vezano uz povremene ili trajne nestašice pojedinih lijekova, pogotovo antibiotika, otopina i cjepiva, pri čemu bi nacionalne agencije za lijekove mogle biti kontaktne točke za razmjenu pravovremenih informacija.
 
U sklopu rasprave o suzbijanju tuberkuloze, ministar Nakić je naglasio važnost snažne regionalne suradnje u borbi protiv uzročnika zaraznih bolesti otpornih na lijekove, posebice u kontekstu učestalih migracija stanovništva. Smatra kako bi Politički okvir Europske unije za borbu protiv tuberkuloze, HIV/AIDS-a i hepatitisa B i C mogao biti dobar korak naprijed u borbi protiv mikroorganizama otpornih na lijekove, što predstavlja sve veći javnozdravstveni izazov.
 
Razgovaralo se o tome na koji način osigurati dostatne količine cjepiva i pandemijskog cjepiva u zemljama EU te kako na temelju dokaza i iskustava najbolje prakse podići svijest građana o važnosti i pozitivnim učincima cijepljenja. Ministar Nakić je istaknuo kako je razmjena informacija u okviru Odbora za zdravstvenu sigurnost Europske komisije dobar primjer kako EU može pomoći državama članicama u prevladavanju problema uzrokovanih nestašicom cjepiva na tržištu.
 

Pisane vijesti