Ministar Ostojić na obilježavanju Nacionalnog dana hitne medicinske službe u Dubrovniku

  • Slika

DUBROVNIK, 30. travnja 2014. – Ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić posjetio je danas Dubrovnik gdje je sudjelovao u obilježavanju Nacionalnog dana hitne medicinske službe u Hrvatskoj

Tom je prigodom boravio i u Općoj bolnici Dubrovnik te obišao Odjel za palijativnu skrb, Koronarnu jedinicu i Jedinicu intenzivnog kirurškog i internističkog liječenja te prostore buduće Poliklinike i Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP-a).

Nacionalnim danom hitne medicinske službe hrvatska hitna služba nastoji potaknuti građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne medicinske službe doprinesu boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe.

Obilježavanjem Dana hitne medicinske službe građanima je predstavljen Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ koji provodi Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Promocijom programa želi se osvijestiti građane o problemu učestalosti iznenadnog srčanog zastoja te im ukazati na važnost poznavanja osnovnih mjera održavanja života odraslih uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a).

U sklopu programa „Pokreni srce-spasi život“ Ministarstvo zdravlja nabavilo je 197 AVD uređaja koji su postavljeni diljem Hrvatske, na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi. Cilj ovoga programa je povećati preživljavanje ljudi u slučajevima iznenadne srčane smrti sa sadašnjih 10 na više od 50 posto.

Kroz Projekt unapređenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, Ministarstvo zdravlja je Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačke županije dodijelilo devet potpuno opremljenih vozila hitne medicinske pomoći u vrijednosti od 3.440.000,00 kuna te TETRA radio uređaje i informacijsko - komunikacijsku opremu u vrijednosti od 394.000,00 kuna.

U Općoj bolnici Dubrovnik, u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, izrađeno je novo rješenje modernizacije Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, čime bi se osiguralo učinkovitije i kvalitetnije zbrinjavanje hitnih pacijenata te smanjila mogućnost incidentnih događaja, mortaliteta i invaliditeta.
 

Pisane vijesti