prim.dr. Marijan Cesarik na sastanku Vijeća ministara zdravlja EU

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/prim_dr_marijan_cesarik_na_sastanku_vijeca_ministara_zdravlja_eu/98922-2-cro-HR/prim_dr_marijan_cesarik_na_sastanku_vijeca_ministara_zdravlja_eu.jpg
  • Slika

ATENA, 28. travnja 2014. - Zamjenik ministra zdravlja prim. dr. Marijan Cesarik sudjeluje na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara zdravlja Vijeća Europske unije za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i potrošačka pitanja (EPSCO). 

Sastanak se održava u Ateni, glavnom gradu Helenske Republike (Grčke), koja do kraja lipnja ove godine predsjeda Vijećem Europske unije.

Visoki predstavnici 28 država članica Europske unije raspravljat će o posljedicama gospodarske krize i njezinom utjecaju na kvalitetu zdravstvene skrbi te razmijeniti iskustva o izazovima koje gospodarska kriza postavlja pred zdravstvene sustave.

U svom izlaganju prim. dr. Cesarik je naglasio kako se, u vremenima proračunskih ograničenja, treba usmjeriti jačanju primarne zdravstvene zaštite, preventivnim mjerama i edukaciji pacijenata o zdravom i aktivnom načinu života.  Nužno je također osnažiti sustav izvanbolničkog liječenja i dnevnih bolnica uz istodobno smanjenje akutnih bolničkih postelja, sukladno postojećim ljudskim i infrastrukturnim kapacitetima. Sve bi to trebalo utjecati na smanjenje troškova zdravstvenog sustava kao i broja dana provedenih na bolovanju. No, bez obzira na financijska ograničenja, uvijek treba održavati visoku razinu zdravstvene zaštite ranjivih skupina građana, brinući posebno o djeci, socijalno ugroženima, osobama s invaliditetom te jednoroditeljskim obiteljima, poručio je Cesarik.

Među glavnim temama sastanka je i korištenje inovativnih rješenja u zdravstvenom sustavu poput aplikacija e-zdravlje i m-zdravlje, kojima se postiže bolja kvaliteta zdravstvene zaštite uz istovremene financijske uštede.

Bit će riječi i o zdravlju migranata, mogućnostima preventive i edukacije, kao i o nužnosti suradnje svih država članica Europske unije u zdravstvenoj zaštiti ove osjetljive skupine.

Zamjenik ministra prim.dr. Cesarik sastao se s grčkim ministrom zdravlja te mu poklonio repliku Vučedolske golubice i knjigu "100 arheoloških nalazišta u Hrvatskoj". Grčki ministar zdravlja po struci je arheolog i bio je oduševljen poklonom. 



Pisane vijesti