Ministar Ostojić obišao timove HMS u Dugopolju i Supetru na Braču

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_ostojic_obisao_timove_hms_u_dugopolju_i_supetru_na_bracu/84548-2-cro-HR/ministar_ostojic_obisao_timove_hms_u_dugopolju_i_supetru_na_bracu.jpg
  • Slika

DUGOPOLJE / SUPETAR, 22. lipnja – U povodu početka turističke sezone i pojačanih dežurstava timova Hitne medicinske službe duž hrvatskih prometnica, ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić obišao je danas tim HMS smješten u Tehničkoj jedinici Dugopolje, na autocesti A1 kod Splita.

Potom je u Supetru na Braču prisustvovao pokaznoj vježbi zbrinjavanja utopljenika na supetarskoj rivi i prijevoza brodom u KBC Split.

"Uz timove Hitne pomoći na raspolaganju i hitni brodski i zračni prijevoz, apsolutno smo spremni za turističku sezonu. Ne dvojim da je moja služba spremna", istaknuo je ministar Ostojić.

Podsjetio je kako je Hitna pomoć prošle godine imala dobre rezultate i više od 700 intervencija, ali da su, nažalost, 22 osobe smrtno stradale. Od poziva do dolaska na mjesto nesreće prosječno vrijeme bilo je 11 minuta i 30 sekundi, a od poziva do dolaska u prvu bolnicu točno 48 minuta, dakle sve unutar 'zlatnog sata', rekao je ministar Ostojić.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ove je godine osigurao sredstva za ukupno 14 dodatnih timova, što je jedan tim više nego prošle turističke sezone (tim u Karlobagu). U svakom timu su doktor medicine, medicinska sestra/medicinski tehničar i vozač.

Dodatni prometni timovi HMS-a smješteni su:

-          A1 - Autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik: ukupno 7 timova (Karlovac, Ogulin, Gospić, Benkovac, Šibenik, Dugopolje, Zagvozd),

-          A3 - Autocesti Bregana-Zagreb-Lipovac: ukupno 3 tima (Kutina, Okučani, Županja),

-          A6 - Autocesti Zagreb-Rijeka: ukupno 1 tim (Delnice - Lučice),

-          Državnoj cesti D8, D25: ukupno 1 tim (Karlobag),

-          Državnoj cesti D1: ukupno 1 tim (Korenica)

-          Istarskom Ipsilonu A8, A9, ukupno 1 tim (Pazin)

Rad dodatnih prometnih timova HMS-a na državnim cestama prati, analizira i nadzire Hrvatski zavod za hitnu medicinu zajedno s Ministarstvom zdravlja.

Uz dodatne prometne timove hitne medicinske službe na državnim cestama, prema sporazumu Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrane, od lani je tijekom cijele godine osiguran hitni zračni medicinski prijevoz. U njemu sudjeluje helikopter Oružanih snaga s vojnim zrakoplovnim osobljem i tim hitne medicinske pomoći. Time je promijenjena dotadašnja praksa da liječnik, koji je indicirao prijevoz, napušta svoje radno mjesto da bi ispratio pacijenta do bolnice. Tijekom turističke sezone 2012. godine zabilježena su 162 hitna zračna medicinska leta tijekom kojih su zbrinuta 184 pacijenta.

Duž obale obavlja se i hitni prijevoz pacijenata plovilima s otoka na kopno, kako bi im što prije bila pružena potrebna pomoć. Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić prisustvovao je pokaznoj vježbi spašavanja utopljenika, koju je na supetarskoj rivi izveo tim hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.



Pisane vijesti