Ministar Ostojić pustio u rad "integriranu salu" za neurokirurške operacije

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_ostojic_pustio_u_rad_integriranu_salu_za_neurokirurske_operacije/84120-7-cro-HR/ministar_ostojic_pustio_u_rad_integriranu_salu_za_neurokirurske_operacije.jpg

ZAGREB, 12. lipnja – U Klinici za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić otvorio je danas prvu integriranu operacijsku salu „Olympus Endoalpha“. Riječ je o najsuvremenijoj sali takve vrste u Hrvatskoj i prvoj u državnoj bolnici, koja će se koristiti za sve neurokirurške operacije.

Uređenje i opremanje sale financiralo je Ministarstvo zdravlja s 2,3 milijuna kuna.

"Dvorana donosi cijeli niz prednosti, u prvom redu za pacijenta jer se skraćuje vrijeme operacije", rekao je Ostojić istaknuvši da je prije dva dana u novoj sali uspješno izvedena prva operacija tumora mozga u budnom stanju bolesnika. 

Uz ministra Ostojića, na otvorenju su govorili ravnateljica prof. Vesna Šerić i predstojnik Klinike za neurokirurgiju prof. Krešimir Rotim. Istaknuli su kako se, zahvaljujući novoj sali, odsad mogu izvoditi najsofisticiraniji neurokirurški zahvati na najvišoj razini te da su ponosni što KBC Sestre milosrdnice može pružiti pacijentima usluge po najvišim svjetskim standardima.

Naziv „integrirana sala" znači da se sa svom medicinskom i nemedicinskom opremom u sali upravlja preko jedne upravljačke konzole. Putem ekrana na dodir omogućava se brza dostupnost svih podataka te upravljanje medicinskom i nemedicinskom opremom te je moguća bolja organizacija operacija i njihovo kraće trajanje.

Putem audio-video sustava prikaz operacije može se iz sale projicirati u predavaonicu Klinike, što će pridonijeti edukaciji specijalizanata i liječnika. Moguće je održavanje on-line kongresa i radionica u suradnji sa svjetskim klinikama.

Podaci o bolesnicima, njihovim radiološkim nalazima, zajedno sa slikovnim materijalom dobivenim tijekom operacije, mogu se arhivirati u tzv. endo-bazu što će olakšati praćenje bolesnika.



Pisane vijesti