Svjetski dan darivatelja krvi: sigurnost krvi na najvišoj razini

Slika arhiva/images/novosti/novosti/svjetski_dan_darivatelja_krvi_sigurnost_krvi_na_najvisoj_razini/84172-6-cro-HR/svjetski_dan_darivatelja_krvi_sigurnost_krvi_na_najvisoj_razini.jpg

ZAGREB, 14. lipnja – U Hrvatskoj je prošle godine prikupljeno gotovo 200 tisuća doza krvi, što u cijelosti zadovoljava potrebe pacijenata u bolnicama, a sigurnost prikupljene krvi na najvišoj je razini, istaknuo je ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić u povodu današnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi.

Ministar je posjetio Hrvatski zavod za transfuzijsku medicini gdje je darovao krv zajedno s građanima koji su pristizali u Zavod. Obišao je i novi laboratorij za molekularno testiranje (tzv. NAT testiranje), koji sve prikupljene uzorke krvi od ožujka ove godine testira na hepatitis B, hepatitis C i HIV.

"Najljepši je doživljaj kada dajete krv, a svaki puta kada dajete krv, nekom darujete lijek i život. Zato je vrlo važno uključiti se u ovu akciju", rekao je ministar Ostojić i tom prilikom uručio zahvalnice dvojci mladića koji su više od deset puta dali krv.

Ravnateljica HZTM dr. Irena Jukić istaknula je kako krv nikada nije bila sigurnija, ali i oprez nikada veći.

Hrvatska danas ima 41 darivatelja krvi na tisuću stanovnika, a svake se godine njihov broj povećava za deset posto.

Trenutno postoji devet centara koji uzimaju krv i proizvode krvne pripravke, dok se u pet centara - Osijeku, Rijeci, Splitu, Dubrovniku i Zagrebu, uzorci krvi serološki testiraju.



Pisane vijesti