Ministar Varga na europskom zdravstvenom kongresu

Slika /Vijesti/2015/Zdravstveni kongres.JPG

München, 30. rujna 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr. dent. med., sudjelovao je 30. rujna na 14. euopskom zdravstvenom kongresu koji je u Münchenu okupio europske stručnjake s područja menadžmenta u zdravstvu. Prim. Varga održao je uvodno predavanje na otvorenju kongresa, a eurospke kolege upoznao je s izazovima i perspektivama hrvatskog zdravstvenog sustava.

Prim. Varga održao je i radne sastanke sa zamjenicom ministrice zdravlja Ruth Nowak, voditeljicom Odjela za bolničku skrb Herwig Heide, voditeljicom Odjela za zdravstvenu politiku, ambulantnu skrb i zdravstveno osiguranje Gabriele Hoerl i pročelnicom Gradskog referata za zdravstvo i okoliš Stephanie Jacobs. Glavna tema razgovora bila je izbjeglička kriza koja se trenutno događa u Europi i s kojom se svaka zemlja nosi na svoj način. Iako ova izbjeglička kriza obje zemlje stavlja pred ozbijne izazove, rekao je ministar Varga, zdravstveni sustavi obiju zemalja pokazali su da se mogu nositi s njima. Razlika između dviju zemalja ipak postoji, rečeno je, a očituje se u statusu izbjeglih osoba. Naime, dok su gotovo sve osobe koje su proteklih tjedana ušle u Hrvatsku nastavile svoj put prema zemljama Europske unije, glavni bavarski grad München za većinu predstavlja konačno odredište. U proteklim tjednima, rekla je S. Jacobs, u München je vlakovima stiglo oko 100.000 migranata koji su odmah po dolasku dobili potrebnu medicinsku skrb te su registrirani.

Ministar Varga je posjet Münchenu iskoristio i za radne sastanke s medicinskim i financijskim direktorima zdravstvenih ustanova te zdravstvenih osiguranja, a u razgovorima su sudjelovali i ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec, mag. ing. el., posebni savjetnik ministra za reformske mjere Marko Rudnički, dr. med. MBA te Kristijan Žarković, konzul za gospodarstvo.



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti