Zdravstvena pomoć u prihvatnom izbjegličkom centru Opatovac

Slika /slike/opatovac1.jpg

Opatovac, 4. listopada 2015. - Ministar zdravlja Siniša Varga je 3. listopada obišao zdravstvene djelatnike koji se brinu o izbjeglicama u prihvatnom centru Opatovac te je sudjelovao na večernjoj sjednici Kriznog stožera. Od početka migrantske krize, 19. rujna, pa do 3. listopada zdravstveni djelatnici su pružili 8080 usluga te 189 bolničkih usluga. Broj timova koji su prvih dana radili u Tovarniku, Opatovcu, Samoboru i Harmici kretao se između 40 i 50 dnevno, a danas je ta brojka smanjena na desetak timova dnevno.

Ministar Varga je 29. rujna stavio van snage odluke o selektivnom proglašavanju stanja pripravnosti za zdravstvene ustanove u županijama koje nisu pogođene priljevom migranata. Pripravnost medicinskih timova obustavljena je u Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji te u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. No, pripravnost i dalje vrijedi za zdravstvene ustanove na području Vukovarsko-srijemske i Koprivničko-križevačke županije

„Zdravstvena zaštita u Opatovcu odlično funkcionira od prvog dana, a u rad su uključeni i koncesionari i domski liječnici, zaposlenici Hitne medicinske pomoći i sanitetski prijevoz. Svi su oni od početka krize zajedno s epidemiolozima, ali i ostalim službama, pokazali da sustav nije narušen ni kada se dogodi kriza“, rekao je ministar Varga. Dodao je kako Ministarstvo zdravlja i dalje redovito održava sjednice Kriznog stožera na kojima se analizira stanje na terenu i omogućuje logistička podrška u vidu lijekova, medicinskih i ostalih potrepština.



Pisane vijesti