Ministar Varga na sastanku Vijeća ministara zdravlja Europske unije

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_varga_na_sastanku_vijeca_ministara_zdravlja_europske_unije/101451-2-cro-HR/ministar_varga_na_sastanku_vijeca_ministara_zdravlja_europske_unije.jpg

LUXEMBOURG, 20. lipnja 2014. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sudjeluje danas na sastanku ministara zdravlja Vijeća Europske unije za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača (EPSCO).

Središnja tema sastanka je regulativa u području medicinskih proizvoda i in-vitro dijagnostičkih medicinskih proizvoda, s ciljem povećanja sigurnosti medicinskih proizvoda i zaštite zdravlja pacijenata.

Na sastanku su usvojeni Zaključci Vijeća EU o ekonomskoj krizi i zdravlju te je istaknuta potreba za snažnijom suradnjom u području lijekova, razvoja medicine i unapređenju eZdravstva. Ministar Varga je izrazio interes Republike Hrvatske za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite kroz suradnju, naročito u području određivanja cijena lijekova, osnovnom paketu zdravstvenih usluga, implementaciji inovativnih informatičkih rješenja i pitanja vezanih uz prekograničnu suradnju.

Bilo je riječi o neadekvatnoj prehrani, nedovoljnoj tjelesnoj aktivnosti te problemu debljine koji sve više pogađa europsko stanovništvo. Debljina doprinosi razvoju kroničnih bolesti, što povećava broj akutnih pacijenata u sustavima javnog zdravstva kao i troškove njihovog liječenja.

Na sastanku je potpisan sporazum o zajedničkoj nabavi lijekova, cjepiva i medicinskih uređaja za suzbijanje prekograničnih zdravstvenih prijetnji, čime bi se postigli povoljniji uvjeti nabave i niža cijena.

Predstavljeni su glavni prioriteti Republike Italije koja od 1. srpnja ove godine preuzima predsjedanje EU. Prioriteti su sigurnost pacijenata, inovacije u brizi o pacijentima, transparentnost cijena lijekova, nova hrana te mogućnost ograničenja ili zabrane uzgoja genetski modificiranih organizama.



Pisane vijesti