Sastanci s udrugama pacijenata, zdravstvenim komorama i sindikatima u zdravstvu

ZAGREB, 20. lipnja 2014. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga održao je u srijedu, 18. lipnja 2014. godine tri sastanka; s udrugama pacijenata, zdravstvenim komorama i sindikatima u zdravstvu. Sastancima je prisustvovala i v.d. ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec, mag.ing.el.MBA.

Na sastanku s udrugama pacijenata ministar je istaknuo da nije pobornik revolucija, već da se problemi jedan po jedan rješavaju. Glavni projekt Ministarstva zdravlja i HZZO-a je i dalje izlazak HZZO-a iz riznice. Najveći problem udruge su iskazale u nedostupnosti skupih lijekova koji se financiraju iz proračuna bolnica, a ne iz fonda za posebno skupe lijekove. Ministar je istaknuo da će se izlaskom HZZO-a iz riznice to promijeniti na način što će HZZO imati više sredstava na raspolaganju koja će moći samostalno raspoređivati. Cilj Ministarstva zdravlja i HZZO-a je da se osigura dostupnost zdravstvene zaštite svim osiguranicima unutar sat vremena. Sastanci s udrugama će se održavati svaka dva do tri tjedna i svaka od udruga će moći na tim sastancima iznijeti konkretne probleme.

Ministar se, nakon udruga, predstavio predstavnicima zdravstvenih komora istaknuvši da će Ministarstvo zdravlja i HZZO od sada raditi prisno, te će, nakon izlaska HZZO-a iz riznice svima u zdravstvenom sustavu biti bolje. Radit će na ravnoteži između pružatelja usluga i primatelja usluga, te će se boriti za sva sredstva koja pripadaju zdravstvu budu zdravstvu i uplaćena. Kao gorući problem komore su navele ne donošenje izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti budući da trenutni Zakon nije usklađen s direktivama i propisima Europske unije, te Plana i programa mjera zdravstvene zaštite. Problem je i veliki odljev liječnika iz sustava zdravstva, te je potrebno s liječnicima uspostaviti kvalitetan dijalog kako bi ostali raditi u Hrvatskoj. Komore se nadaju partnerskom odnosu i suradnji s Ministarstvom zdravlja. Idući sastanci će se održavati sa svakom komorom posebno.

Na sastanku sa sindikatima u zdravstvu ministar je istaknuo kako će otvoriti socijalni dijalog, te napraviti dubinske analize Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, masterplana bolnica, sanacijskih vijeća i sanacijskih upravitelja bolnica. Predstavnici sindikata istaknuli su da su otvoreni za suradnju i da socijalni dijalog nema alternative, te je u pregovorima o Kolektivnom ugovoru potrebno naći kompromisno rješenje koje će biti u interesu građana kao korisnika zdravstva, zdravstvenih radnika i poslodavaca.

  



Pisane vijesti