Ministar Varga u posjeti njemačkim kolegama

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_varga_u_posjeti_njemackim_kolegama/111747-1-cro-HR/ministar_varga_u_posjeti_njemackim_kolegama.jpg

BERLIN, 5. veljače 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga boravio je u 3. i 4. veljače u službenom posjetu Berlinu gdje se sastao sa saveznim ministrom zdravlja Hermannom Gröheom, potpredsjednicom Njemačkog saveznog parlamenta Ullom Schmidt, zastupnikom Karlom Lauterbachom, predsjednikom Saveznog zajedničkog odbora koji je nadležan za financiranje i pružanje zdravstvene zaštite Josefom Heckenom i drugima.

Svi su oni vodeći stručnjaci za pitanja zdravstva i u posljednjih su desetak godina radili na uređivanju njemačkog zdravstvenog sustava. Kreatori su zdravstvene politike, provoditelji reforme u zdravstvu i svojim su djelovanjem pridonijeli da je njemačko zdravstvo postalo i ostalo učinkovito i financijski održivo.

Bila je to odlična prilika za razmjenu iskustava dobrih praksi i mogućih boljih odgovora na ključna pitanja o funkcioniranju zdravstvenih sustava. Njemački zdravstveni sustav prolazi kroz iste poteškoće kao i hrvatski, s glavnim izazovima poput demografskog starenja stanovništva i porasta kroničnih nezaraznih bolesti, sve razvijenije i skuplje dijagnostike i liječenja zbog čega je sve teže održati financijsku ravnotežu i poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga.

Ministar Varga na ovim je sastancima predstavio hrvatski zdravstveni sustav, glavne reformske mjere koje se već provode i one koje su u planu kako bi taj sustav postao kvalitetniji i učinkovitiji. Najviše je bilo govora o izlasku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državnog proračuna, o iskustvima u DRG-sustavu obračuna bolničkih usluga, radu dnevnih bolnica i poliklinika, ugovaranju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i drugim važnim pitanjima.

Na sastancima je sudjelovala i ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec. Oboje su bili gosti i predstavnika Krovne udruge obaveznih zdravstvenih osiguranja, predsjednice uprave Doris Pfeiffer i načelnika političke uprave Michaela Wellera. U razgovoru su povukli paralelu između izlaska HZZO-a iz proračuna i njemačkog iskustva s uvođenjem zdravstvenog fonda prije šest godina, a domaćini su predstavili ulogu i doprinos njihove udruge kod određivanja cijene lijekova te kod ugovaranja i obračunavanja bolničkih usluga.



Pisane vijesti