Ministar Varga u službenom posjetu Kraljevini Švedskoj

Slika /Vijesti/2015/ministar_varga_u_sluzbenom_posjetu_kraljevini_svedskoj.jpg

ZAGREB, 8. lipnja 2015. – Danas je u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Zagrebu predstavljen projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, namijenjen osnovnim školama u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu.
 

U okviru seminara o izazovima za zdravstvenu zaštitu u 21. stoljeću, ministar Varga predstavio je sustav zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Raspravljalo se o organizaciji i financiranju švedskog zdravstvenog sustava, načinu djelovanja primarne zdravstvene zaštite, načinu upravljanja švedskim bolnicama te o funkcioniranju zdravstvene zaštite na lokalnoj razini diljem Švedske. Primjere i iskustva dobre prakse predstavili su Joakim Larsson, predsjednik Županijske skupštine Västra Götaland, dr. Karin Rignér, ravnateljica primarne zdravstvene zaštite istoimene Regije, dr. Barbro Fridén, ravnateljica Sveučilišne bolnice Sahlgrenska i Jörgen Samuelsson, predstavnik grada Göteborga. Ministar Varga obišao je Sveučilišnu bolnicu Sahlgrenska te se susreo s gradonačelnicom Göteborga, Lenom Malm.

Ministar Varga susreo se sa švedskim ministrom zdravlja Gabrielom Wikstromom. Ministar zdravlja Kraljevine Svedske upoznao je hrvatskog ministra zdravlja sa svojim djelokrugom, u koji, osim zdravstva i javnog zdravstva, pripada i sport.

Dvojica ministara razmijenili su iskustva o prioritetima u podrucju zdravstva, pri čemu je ministar zdravlja Kraljevine Švedske istaknuo kako su švedski prioriteti javnozdravstvena politika, uz aktualne politike koje predstavlja Europska komisija, a Švedska zajedno s Hrvatskom sudjeluje u njima svojim očitovanjima i stavovima.

Dvojica ministara zaključili su kako obje države imaju solidarni zdravstveni sustav, vrijednost koju treba čuvati i boriti se za njega. Sastanak je završen u nadi za nastavkom uspješne suradnje dvaju ministara i njihovih država.



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti