Za liječenje posljedica pušenja izdvajamo preko milijardu kuna godišnje

Slika arhiva/images/novosti/novosti/za_lijecenje_posljedica_pusenja_izdvajamo_preko_milijardu_kuna_godisnje/117528-1-cro-HR/za_lijecenje_posljedica_pusenja_izdvajamo_preko_milijardu_kuna_godisnje.jpg

ZAGREB, 8. lipnja 2015. – Danas je u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Zagrebu predstavljen projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, namijenjen osnovnim školama u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu.
 

HZZO već niz godina obilježava Svjetski dan nepušenja i provodi nagradni natječaj kojem je cilj potaknuti pušače da preispitaju tu svoju naviku, da se pobrinu za svoje zdravlje i uz to pokažu kreativnost.

Ravnateljica HZZO-a rekla je kako su u primarnu zdravstvenu zaštitu krajem 2013. uvedeni paneli za preventivne preglede, u sklopu kojih obiteljski liječnici prate među svojim osiguranicima i zdravlje pušača te posljedice pušenja i ukazuju im na sve opasnosti i štetnost cigareta za vlastito zdravlje i zdravlje njihovih obitelji.

"Paneli su dugoročni potez, ali izrazito važan jer se obiteljski liječnici sada i financijski potiču da prate svoje pacijente kada je u pitanju debljina, alkohol te pušenje, koje je uzročnik puno bolesti koje mogu završiti sa smrtnim ishodom", kazala je Prenđa Trupec i dodala kako je Svjetska zdravstvena organizacija panele ocijenila kao inovaciju i najavila da će ih propagirati u drugim zemljama Europe i svijeta.

Ovisnost o nikotinu smatra se drugim vodećim uzrokom mortaliteta u svijetu, nakon hipertenzije. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako duhan ubija više od šest milijuna osoba godišnje. Otprilike svaka druga osoba koja puši, umrijet će prerano, od posljedica povezanih s pušenjem. Među 4000 kemikalija koje su sastojci duhanskog dima, za više od 70 je dokazano da imaju karcinogeno djelovanje. Osim karcinoma pluća, bronha, grkljana, usta i drugih lokalizacija, pušenje dovodi do kronične opstruktivne bolesti pluća, kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar, neplodnosti, preranog starenja kože i drugo. Izloženost djece duhanskom dimu uzrokuje češće respiratorne infekcije, astmu, upale srednjeg uha i druge teškoće. Pušenje u trudnoći može dovesti do zaostajanja ploda u rastu i razvoju, uključujući različite malformacije, pobačaje i prijevremene porode.

Prestanak pušenja uvijek donosi dobrobiti osobi koja se odluči na takav korak. Bivši pušači žive dulje od osoba koje nastavljaju pušiti. Rizik eventualnog prosječnog debljenja od 2,3 kilograma po prestanku pušenja ni u kojem slučaju ne može nadjačati benefite i ne bi se trebao prihvaćati kao razlog za odgodu odluke o apstinenciji, baš kao niti jedan drugi razlog zbog kojega se često odgađa prestanak pušenja. Ne smijemo zaboraviti kako time štitimo svoje zdravlje, ali i zdravlje osoba u našoj okolini, posebice djece i mladih. 



Pisane vijesti