Ministar zdravlja pustio u rad najsuvremeniji digitalni mamograf u OB Varaždin

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_zdravlja_pustio_u_rad_najsuvremeniji_digitalni_mamograf_u_ob_varazdin/119591-1-cro-HR/ministar_zdravlja_pustio_u_rad_najsuvremeniji_digitalni_mamograf_u_ob_varazdin.jpg
  • Slika

VUKOVAR, 17. srpnja 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga otkrio je novu ploču vukovarske bolnice s nazivom 'Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana'.
 

Novi digitalni mamografski uređaj predstavlja veliki napredak u dijagnostici jer daje precizniju sliku i kvalitetniji prikaz promjena na tkivu, uz puno nižu dozu zračenja.
Investicija je vrijedna 1,9 milijuna kuna, a uz mamograf je nabavljena dodatna oprema poput dodatne dijagnostičke radne stanice, monitora te printera visoke rezolucije za kvalitetan ispis slike koja će zdravstvenim djelatnicima omogućiti jednostavniji rad.

„Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko dvije i pol tisuće žena, a u posljednje vrijeme sve češće oboljevaju mlađe žene“, rekao je ministar Varga te istaknuo kako su preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti. Ministar je također istaknuo kako je cilj ove Vlade i njegov cilj da svi stanovnici u Hrvatskoj u okviru javnog zdravstva ostvaruju što više besplatnih dostupnih zdravstvenih usluga i to što bliže svom domu.

Sanacijski upravitelj bolnice Mladen Smoljanec istaknuo je kako je uređaj u cijelosti financiran iz decentraliziranih sredstava, a nabavkom ovog uređaja poboljšava se kvaliteta usluge mamografije, kako za preko 16.000 tisuća žena koje su prošle mamografiju prema Nacionalnom programu Ministarstva zdravlja-a u trećem ciklusu, tako i za oko 5000 žena u redovnom programu na godišnjoj razini.

„Nažalost, odaziv žena je svega 66%, pa i ovim putem apeliram na žene da se svakako odazovu pozivu i da naprave ovu vrlo bitnu dijagnostiku prema rasporedu“, zaključio je Smoljanec.

U Varaždinskoj županiji u tijeku je 4. ciklus pozivanja žena na mamografske preventivne preglede koji je počeo 12. svibnja 2014. i obuhvaća žene rođene 1965. i 1964. godine. Kroz dosadašnja tri ciklusa provedbe Nacionalnog preventivnog programa obavljeno je preko 38 tisuća mamografskih pregleda pri čemu je otkriveno 146 karcioma dojke.

U siječnju prošle godine Varaždinskoj su bolnici, odlukom Vlade RH, pripojene Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof i Specijalna bolnica za plućne bolesti i TBC Klenovnik.

U posljednje je tri godine ova bolnica uložila oko 43 milijuna decentraliziranih sredstava u obnovu. Samo lani je za centralnu službu u Varaždinu nabavljen vrijedan stup za endoskopske operacije, obnovljeni su internističko-pedijatrijski paviljon, ljekarna i laboratorij, a značajna su ulaganja bila i u Službi Novi Marof gdje je u tijeku izgradnja Spojnog objekta između dva odjela, obnovljen je interni odjel, nabavljena medicinska oprema i namještaj za Odjel produženog liječenja. U bolnicu Klenovnik, osim građevinskih radova, uložena su dva milijuna kuna za nabavku medicinske opreme, od čega valja istaknuti sustav za funkcionalnu plućnu dijagnostiku – spirometrija, pletizmografija i difuzija.



Pisane vijesti