Ministar zdravlja Rajko Ostojić na sastanku EPSCO-a u Bruxellesu

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_zdravlja_rajko_ostojic_na_sastanku_epsco_a_u_bruxellesu/93134-2-cro-HR/ministar_zdravlja_rajko_ostojic_na_sastanku_epsco_a_u_bruxellesu.jpg

BRUXELLES, 10. prosinca 2013. - Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić sudjelovao je na sastanku Vijeća Europske unije za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača (EPSCO).

Ministri zdravlja 28 država članica Europske unije razmijenili su iskustva o unapređenju nadzora nad medicinskim proizvodima i in-vitro dijagnostičkim medicinskim proizvodima u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja pacijenata, a bez povećanja administrativnog tereta.

Glavne teme sastanka bile su još i proizvodnja, predstavljanje i prodaja duhana i duhanskih proizvoda te usvajanje pravnog okvira o tzv. tobacco direktivi. Namjera je Europske komisije da u prvih pet godina primjene nove direktive smanji broj pušača za 2 posto, odnosno 2,5 milijuna, čime bi se znatno smanjili troškovi za zdravstvene sustave država članica EU.

Na sastanku je usvojen Zaključak Vijeća EU o modernim, prilagodljivim i održivim zdravstvenim sustavima, a što je moguće ostvariti kroz uspješnije korištenje strukturnih fondova EU za ulaganja u zdravstvo, racionalnije korištenje lijekova, uspostavljanje modela integrirane skrbi i boljeg upravljanja bolnicama te praćenje efikasnosti investicija u zdravstvu.

Litavsko Predsjedništvo predstavilo je najvažnije zaključke i rezultate svoga rada tijekom predsjedanja Vijećem EU, poput reguliranja kliničkih ispitivanja lijekova za humanu upotrebu i uvođenje naknada za farmakovigilanciju. Cilj ovih mjera je ujednačavanje procedure odobravanja kliničkih ispitivanja, veća transparentnost podataka kao i poboljšanje
zaštite ispitanika u kliničkim ispitivanjima.

Europska komisija izvijestila je o tijeku usvajanja odredaba Direktive o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi u pojedinim državama članicama Europske unije. Ova se Direktiva u Republici Hrvatskoj primjenjuje od 25. listopada 2013. godine, a s njom su usklađene i pojedine odredbe novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju iz lipnja 2013. godine.

Talijansko izaslanstvo potaknulo je raspravu o opravdanosti i posljedicama uvođenja takozvane "hibridne" sheme nutritivnog označavanja prehrambenih proizvoda u bojama semafora.



Pisane vijesti