Potpisan Protokol o suradnji u području transplantacije između Hrvatske i Federacije BiH

  • Slika

ZAGREB, 9. prosinca 2013 - Ministar zdravlja Republike Hrvatske prof. dr. Rajko Ostojić i ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine prof. dr. Rusmir Mesihović potpisali su danas Protokol o suradnji u području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja.

Protokolom se definiraju oblici tehničke suradnje u tom području, kojima je prvenstveni cilj uspostava uspješnog organizacijskog modela prikupljanja organa u Federaciji BiH po uzoru na hrvatski model te daljnji razvoj transplantacijskog programa u Federaciji BiH.

Protokol predviđa i razmjenu organa između dviju država na načelima solidarnosti i reciprociteta darovanih i primljenih organa. To uključuje i mogućnost da se prioritetni kandidati iz Federacije BiH za transplantaciju srca i jetre te iznimno dijete za bubreg, uvrste na hrvatsku listu čekanja za presađivanje, preko izabranih transplantacijskih centara u  Hrvatskoj, a uz prethodnu suglasnost oba nadležna ministarstva.

Republika Hrvatska i Federacija BiH Protokolom su dogovorile načela daljnje suradnje u cilju uspostave uspješnog modela za pribavljanje i presađivanje organa u skladu s Akcijskim planom Federacije BiH. Ta suradnja obuhvaća razmjenu iskustava i unapređenje znanja iz područja transplantacijske medicine uz stručnu pomoć odnosno mentorstvo hrvatskih stručnjaka u predtransplantacijskoj obradi, kirurškim transplantacijskim tehnikama, posttransplantacijskoj skrbi i liječenju komplikacija u bolesnika. Nadalje, radi se o pružanju savjetodavnih usluga u području pravnih, organizacijskih, etičkih i stručnih pitanja, uključivo izrade protokola, smjernica i drugih strateških dokumenata i usluga. Protokol se potpisuje na rok od dvije godine, a stupa na snagu danom potpisivanja.

Protokol se temelji na Memorandumu o suradnji kojeg su dvojica ministara potpisali u prosincu 2011. godine i predstavlja nastavak vrlo uspješne bilateralne suradnje dvaju ministarstava.

Republika Hrvatska kao regionalni lider u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN) ima stalnu suradnju i pruža podršku razvoju i unapređenju transplantacijskih programa u zemljama regije.

Presađivanje organa u Hrvatskoj danas predstavlja etabliranu metodu liječenja koju provode vrhunski multidisciplinarni timovi za izvođenje najsloženijih kirurških zahvata i post-transplantacijskog praćenja. Hrvatska ima mrežu visoko educiranih koordinacijskih timova za provođenje donorskog programa, tehničke i prostorne uvjete, jedinstven  organizacijski model te pravičan i transparentan sustav dodjele organa. Hrvatskim građanima zajamčena je dostupnost svih suvremenih metoda, tehnika i protokola liječenja metodom presađivanja organa, a vrijeme čekanja na novi organ među najkraćima je u svijetu.

Prema stopama darivatelja i transplantacija organa s umrlih darivatelja Hrvatska je danas najuspješnija članica Eurotransplanta. Sa stopom od 34 realizirana darivatelja na milijun stanovnika u 2012. godini RH se etablirala kao vodeća zemlja svijeta.

Zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa 157 umrlih osoba, u 2012. godini 400 osoba dobilo je „novi Život na dar“. Ukupno su presađena 44 srca, 231 bubreg, 8 gušterača te 128 jetri. Nakon učlanjenja u Eurotransplant 2007.g, pa do danas lista čekanja na presađivanje organa smanjena je za 38,5%.

I u 2013. godini rezultati donorskog i transplantacijskog programa na razini su prošlogodišnjih rezultata. Do 05. prosinca 2013.  realizirana su 143 darivatelja organa/tkiva.
Transplantirano je 107 jetara, 7 gušterača , 192 bubreg  te 31 srce.

Na Listi čekanja trenutno je 28 pacijenata koji čekaju na srce, 118 na bubreg, 64 na jetru, 4 na bubreg-gušteraču.



Pisane vijesti