Ministar zdravlja u posjeti Domu zdravlja Petrinja

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_zdravlja_u_posjeti_domu_zdravlja_petrinja/118169-1-cro-HR/ministar_zdravlja_u_posjeti_domu_zdravlja_petrinja.jpg
  • Slika

U zadnjem desetljeću uočava se trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Pravovremene preventivne mjere mogu ublažiti moguće negativne posljedice vrućina po zdravlje.

 
 

U obilasku ministru su se pridružili  Krešo Kovačićek, dr. med. dent., sanacijski upravitelj Doma zdravlja Petrinja te Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje.
„Zadovoljan sam radom djelatnika Doma zdravlja iako nemaju adekvatne uvjete, a Dom zdravlja Petrinja dobro funkcionira unatoč tome što radi u dotrajaloj i staroj zgradi. Došlo je vrijeme da se obnovi  Dom zdravlja ne samo u Petrinji već i u drugim manjim mjestima, te da se domovima zdavlja da  veća uloga i značaj kojeg zaslužuju“ izjavio je ministar zdravlja nakon obilaska. Tom je prigodom najavio izgradnju novog Doma zdravlja u Petrinji, a  projektiranje zgrade planirano je za iduću godinu.

Domove zdravlja ubuduće se vidi kao koordinatore za zdravlje u zajednici i uvest će se  niz usluga – od najčešćih specijalističkih pregleda kako pacijenti ne bi morali odlaziti u udaljene bolnice do provođenja preventive, savjetovanja te koordinacije s ostalim resorima poput škola, vrtića, domova umirovljenika i socijalnih službi. To je, između ostalog,
predmet izmjena zdravstvenih zakona što je u tijeku, a u središtu tih izmjena i reforme koja se  provodi je  veća kvaliteta usluga, veća dostupnost za pacijente te dugoročno održivi sustav. Ministar zdravlja istaknuo je kako će se ubuduće u domovima zdravlja na lokalnoj razini moći obavljati specijalistički pregledi za koje su pacijenti morali odlaziti u udaljene bolnice, a radi se prvenstveno o najčešćim specijalističkim pregledima kod oftalmologa, otorinolaringologa, neurologa, kirurga, internista, dermatologa itd. Također, naglasio je kako će županije ubuduće u većoj mjeri moći odlučivati samostalno kako urediti zdravstvenu skrb u domovima zdravlja, a sve da se pacijentima osigura bolja zdravstvena skrb.

„Dom zdravlja Petrinja je ustanova koja je opravdala povjerenje i nakon prve godine sanacije posluje financijski pozitivno. Osiguranicima je omogućena bolja usluga, nabavljaju se aparati koji općoj medicini omogućavaju bolje pružanje usluga, uveden je proces digitalizacije u RTG koji omogućava bržu i kvalitetniju uslugu pacijentima. Kroz sanacijski program i mjere, ustanova i dalje uvodi promjene, poboljšava usluge i omogućava da zdravstveni sustav na području grada Petrinje bude pacijentima što pristupačniji“, izjavio je Sanacijski upravitelj Krešo Kovačićek. Zahvalio je Vladi Republike Hrvatske i Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije koje su omogućile da se Dom zdravlja Petrinja uvrsti u ustanove koje su ušle u proces sanacije pa  je od gubitka od 4 milijuna kuna u 2012.g.  Dom zdravlja saniran i poslovanje je stabilno. Dom zdravlja Petrinja prošle godine poslovao je pozitivno te tako posluje i nakon četiri mjeseca ove godine.

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga i ovom je prigodom naglasio  kako se izmjenama zakona svim stanovnicima Hrvatske bez obzira gdje žive i bez obzira na njihovo imovinsko stanje želi pružiti jednaka zdravstvena skrb.



Pisane vijesti