PROTOKOL O POSTUPANJU I PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VRUĆINE

Slika arhiva/images/novosti/novosti/protokol_o_postupanju_i_preporuke_za_zastitu_od_vrucine/118178-1-cro-HR/protokol_o_postupanju_i_preporuke_za_zastitu_od_vrucine.jpg

U zadnjem desetljeću uočava se trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Pravovremene preventivne mjere mogu ublažiti moguće negativne posljedice vrućina po zdravlje.

 

„Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine“ uključuje potrebne postupke za pripravnost i djelovanje službe zdravstvene i socijalne skrbi te drugih institucija, na nacionalnoj i lokalnoj razini u slučaju opasnosti od toplinskog vala. Uključene su i preporuke za smanjenje rizika kako za pojedince tako i u institucionalnim uvjetima. Protokolom se utvrđuje obveza pojedinih sudionika nakon prognoze toplinskog vala te savjeti kako reagirati i ponašati se tijekom vala velikih vrućina.

Protokol je objavljen na mrežnoj stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.hr/programi_i_projekti/protokoli

Sustav "Praćenja utjecaja toplinskog vala na zdravlje" u funkciji je od 15. svibnja do 15. rujna.

Državni hidrometeorološki zavodu navedenom razdoblju stalno prati temperature i u slučaju kada postoji 70% vjerojatnost da temperatura prijeđe prag (oko 35°C, ali to ovisi o regiji), izvještava Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo o nastupanju toplinskog vala tj. da je dosegnut prag visokih temperatura u jednoj regiji ili više njih.
 

Pisane vijesti | Obavijesti