Ministarska konferencija o suzbijanju tuberkuloze

Slika arhiva/images/novosti/ministarska_konferencija_o_suzbijanju_tuberkuloze/113896-1-cro-HR/ministarska_konferencija_o_suzbijanju_tuberkuloze.jpg

RIGA, 30. ožujka 2015. - Zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik sudjeluje na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji o zdravstvenim, socijalnim, društvenim i ekonomskim aspektima suzbijanja bolesti tuberkuloze, koja se održava u glavnom Latvijskom gradu Rigi.

Unatoč značajnim pomacima u borbi protiv ove bolesti, ona i dalje predstavlja značajni javnozdravstveni izazov u Europi, kojemu treba dati politički prioritet te potaknuti međuvladinu, regionalnu i multisektorsku suradnju.

Posebna pozornost posvećena je ranjivim skupinama koje su potencijalno izložene većem riziku obolijevanja od tuberkuloze, kao što su beskućnici, siromašni, oboljeli od virusa HIV-a, ovisnici o drogama i alkoholu, migranti, etničke manjine te ostale društveno marginalizirane i diskriminirane skupine.

Sudjelujući na panel raspravi prim. Cesarik istaknuo je kako su ove ranjive skupine često suočene sa stigmatizacijom i socijalnom izolacijom kao i s financijskim problemima uslijed gubitka radnog mjesta, neriješenog stambenog pitanja ili nedostatne razine zdravstvenog osiguranja. Naglasio je važnost promicanja zdravstvene skrbi u čijem je središtu pacijent i njegove specifične potrebe. Nadovezao se kako je potrebno ojačati mehanizme socijalne zaštite oboljelih u cilju suzbijanja nepovoljnih socijalnih posljedica kao i financijskih prepreka vezanih uz pokrivanje troškova liječenja ove bolesti. Neki od mehanizama su osiguranje za vrijeme bolesti, invalidske mirovine, novčani transferi, potpore u smislu vaučera ili nabave hrane. Važan aspekt je i unaprjeđenje zakonodavstva u smislu zaštite od diskriminacije oboljelih, suzbijanja stigmatizacije te zaštite i promicanja ljudskih prava, naglasio je prim. Cesarik.

Podržao je ideju jačanja međunarodne suradnje i multisektorskog pristupa u oblikovanju zdravstvene politike koji podrazumijeva uključivanje državnih institucija, nevladinih organizacija i civilnog sektora. Naglasio je vodeću ulogu zdravstvenog sektora u području suzbijanja rizičnih faktora koji dovode do bolesti tuberkuloze, pri čemu je ključno smanjenje upotrebe droga, alkohola i duhanskih proizvoda, promicanje zdrave prehrane i provođenje preventivnih aktivnosti u cilju suzbijanja virusa HIV-a.  

Dodanu vrijednost u suzbijanju tuberkuloze i jačanju svijesti o svim njenim aspektima daje Deklaracija iz Rige koja je usvojena na ovoj konferenciji.

Na dnevnom redu je i financiranje održivog odgovora na bolest tuberkuloze, izgradnja partnerstva za istraživanje i razvoj te borba protiv tuberkuloze i otpornosti na lijekove, što predstavlja dodatne izazove.

Organizatori konferencije su latvijsko Predsjedništvo Vijeća Europske unije, Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije, Istočno partnerstvo, Europski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) i druge partnerske organizacije.



Pisane vijesti