Ministarska konferencija o suzbijanju tuberkuloze

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministarska_konferencija_o_suzbijanju_tuberkuloze/113902-1-cro-HR/ministarska_konferencija_o_suzbijanju_tuberkuloze.jpg

RIGA, 30. ožujka 2015. - Zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik sudjeluje na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji o zdravstvenim, socijalnim, društvenim i ekonomskim aspektima suzbijanja bolesti tuberkuloze, koja se održava u glavnom latvijskom gradu Rigi. Konferencija je okupila ministre zdravlja država članica Europske unije, brojne stručnjake međunarodnih institucija, predstavnike Europske komisije i Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije.

Unatoč značajnim pomacima u borbi protiv ove bolesti, ona i dalje predstavlja značajni javnozdravstveni izazov u Europi, kojemu treba dati politički prioritet te potaknuti međuvladinu, regionalnu i multisektorsku suradnju.

Na fotografiji (s lijeva na desno): ministar zdravlja Kosova Imet Rrahmani, ministar zdravlja Latvije Guntis Belevičs i zamjenik ministra zdravlja RH prim. Marijan Cesarik

Posebna pozornost posvećena je ranjivim skupinama koje su potencijalno izložene većem riziku obolijevanja od tuberkuloze, kao što su beskućnici, siromašni, oboljeli od virusa HIV-a, ovisnici o drogama i alkoholu, migranti, etničke manjine te ostale društveno marginalizirane i diskriminirane skupine.

Sudjelujući na panel raspravi na ovu temu, prim. Cesarik istaknuo je kako su ove ranjive skupine često suočene sa stigmatizacijom i socijalnom izolacijom kao i s financijskim problemima uslijed gubitka radnog mjesta, neriješenog stambenog pitanja ili nedostatne razine zdravstvenog osiguranja. Naglasio je važnost promicanja zdravstvene skrbi u čijem je središtu pacijent i njegove specifične potrebe. Nadovezao se kako je potrebno ojačati mehanizme socijalne zaštite oboljelih u cilju suzbijanja nepovoljnih socijalnih posljedica kao i financijskih prepreka vezanih uz pokrivanje troškova liječenja ove bolesti. Neki od mehanizama su osiguranje za vrijeme bolesti, invalidske mirovine, novčani transferi, potpore u smislu vaučera ili nabave hrane. Važan aspekt je i unaprjeđenje zakonodavstva u smislu zaštite od diskriminacije oboljelih, suzbijanja stigmatizacije te zaštite i promicanja ljudskih prava, naglasio je prim. Cesarik.

Podržao je ideju jačanja međunarodne suradnje i multisektorskog pristupa u oblikovanju zdravstvene politike koji podrazumijeva uključivanje državnih institucija, nevladinih organizacija i civilnog sektora. Naglasio je vodeću ulogu zdravstvenog sektora u području suzbijanja rizičnih faktora koji dovode do bolesti tuberkuloze, pri čemu je ključno smanjenje upotrebe droga, alkohola i duhanskih proizvoda, promicanje zdrave prehrane i provođenje preventivnih aktivnosti u cilju suzbijanja virusa HIV-a.  

Dodanu vrijednost u suzbijanju tuberkuloze i jačanju svijesti o svim njenim aspektima daje Deklaracija iz Rige koja je usvojena na ovoj konferenciji.

Na dnevnom redu je i financiranje održivog odgovora na bolest tuberkuloze, izgradnja partnerstva za istraživanje i razvoj te borba protiv tuberkuloze i otpornosti na lijekove, što predstavlja dodatne izazove.

Organizatori konferencije su latvijsko Predsjedništvo Vijeća Europske unije, Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije, Istočno partnerstvo, Europski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) i druge partnerske organizacije.



Pisane vijesti