Ministarstvo zdravlja nagradilo 27 liječnika priznanjima za izvanredan doprinos zdravstvenom sustavu

Slika /Vijesti/2015/nagrade liječnicima.JPG

Zagreb, 7. rujna 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga uručio je danas priznanja za izvanredan doprinos hrvatskom zdravstvenom sustavu ukupno 27 hrvatskih liječnika, čiji je rad Ministarstvo ocijenilo najučinkovitijim i najkvalitetnijim u periodu od ožujka do svibnja ove godine.

Uz priznanje Ministarstva, liječnike su za uspjeh nagradile i njihove nadležne zdravstvene ustanove, dodijelivši im stručno usavršavanje po izboru u iznosu od 10.000 kuna. Dodjela nagrada druga je po redu u sklopu projekta Ministarstva zdravlja kojim se vrednuju učinkovitost i kvaliteta rada, pokrenutog u prosincu 2014. godine. „Priznanjima zasluženim kvalitetnim i učinkovitim radom želimo poticati zdravstvene djelatnike na daljnje unapređenje usluge, a građanima dati uvid u funkcioniranje zdravstvenog sustava i standard koji želimo doseći. Ovo je samo jedna od mnogobrojnih aktivnosti koje ministarstvo provodi kako bismo osigurali zadržavanje kvalitetnog i stručnog kadra u Hrvatskoj, a čiji je cilj izgraditi poticajno okruženje za zdravstvene stručnjake kako bi u konačnici i pacijenti imali bolju uslugu, bez dodatnih plaćanja“, izjavio je ministar Varga.

Priznanje najučinkovitijim liječnicima dodjeljivat će se svaka tri mjeseca, a u sljedećoj fazi Ministarstvo zdravlja projektom će obuhvatiti i vrednovanje rada drugih medicinskih djelatnika. Učinak liječnika procijenjen je na temelju faktura koje bolnice ispostavljaju Hrvatskom zavodu za  zdravstveno osiguranje za svaki dijagnostičko-terapijski postupak. Svaki liječnički zahvat ima određenu vrijednost, koju određuje zahtjevnost provedene procedure. To znači da se u istoj specijalnosti mogu prepoznati liječnici koji su zbrinjavali kompliciranije pacijente. Drugim riječima, uz broj obrađenih pacijenata, mjeri se i složenost postupka, što se na koncu pretvara u financijsku vrijednost temeljem koje se može napraviti rang-lista najuspješnijih.

Nagrade su dobili Sonja Tanfara, Zenon Pogorelić, Mari Perić i Marijan Šitum iz KBC-a Split, Liborija Lugović Mihić, Valentina Matijević i Jakov Ajduk iz KBC-a Sestre milosrdnice, Hrvoje Vlašić, Robert Cerović, Nenad Petrošić, Milan Rimac, Marina Fućak i Miranda Muhvić Urek iz KBC-a Rijeka, Martina Ciglar Hlašć, Marija Štanfel, Mato Sušić, Goran Bićanić, Martina Majstorović, Asja Čelebić, Senka Meštrović i Andrej Aurer iz KBC-a Zagreb, Nataša Dujella i Hrvoje Krpina iz OB Zadar, Ljiljana Hodak iz OB Našice, Spomenka Manojlović iz KB Dubrava, Maro Dragičević iz KB Merkur te Mirjana Balen-Topić iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Nagrađene Ljiljana Hodak, dr.med. mikrobiologije i prof.dr.sc. Senka Meštrović, doktorica ortodoncije zahvalile su se u ime svih nagrađenih na dobivenim priznanjima.

''Ova nagrada je za mene pravo zadovoljstvo. Nakon toliko godina rada, drago mi je vidjeti da se trud cijeni. Sretna sam što je prepoznat rad malih bolnica u malim mjestima, gdje pacijenti također zaslužuju primjerenu skrb i zdravstveno osiguranje.'' -  izjavila je doktorica Ljiljana Hodak. Također je naglasila da je ovo priznanje za rad koji traje godinama i koji prenašamo na naše mlade, da vide da netko cijeni njihov trud i rad, te da i oni žele krenuti istim putem.

Potom se okupljenima obratila i doktorica Senka Meštrović zahvaljujući na dodijeljenim priznanjima kojima je prepoznat trud liječnika, te je naglasila prije svega važnost timskog rada. „Lijep je osjećaj kad znaš da netko cijeni i prati to što ulažeš svakodnevno. Naša imena danas jesu istaknuta, ali i medicina i stomatologija su timski rad. Treba istaknuti da ne bismo mogli tako dobro raditi da nema medicinskih sestara, u našem slučaju zubnih tehničara, službenica i osoblja na šalteru i ostalog pomoćnog osoblja, pa i u njihovo ime, iako su naša imena istaknuta, hvala Vam.“ – izjavila je doktorica Senka Meštrović.



Pisane vijesti