KBC Osijek dobio novi uređaj za liječenje tumora

Slika /slike/KbcOsijek_8.9.2015..jpg

OSIJEK, 08. rujna 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga obišao je danas Klinički bolnički centar Osijek gdje će uskoro u Zavodu za radioterapijsku onkologiju biti pušten u rad uređaj za brahiterapiju, vrijedan 4,6 milijuna kuna.

Riječ je o sofisticiranom aparatu visoke brzine i doze zračenja koji se koristi u liječenju ginekoloških tumora, ali i tumora drugih sijela poput tumora glave i vrata.

„Ovaj uređaj omogućit će onkološkim pacijentima iz Osijeka i okolice da se ubuduće liječe u svojoj bolnici, odnosno pacijentice više neće morati odlaziti na liječenje u Zagreb, što znači da će 

 se uštedjeti i vrijeme i novac“, rekao je ministar Varga te dodao kako će Ministarstvo zdravlja i dalje raditi na tome da pacijentima omogući zdravstvenu skrb što bliže njihovim domovima. „Tome u prilog“, dodao je ministar Varga, „ide i podatak da je u tijeku nabava još nekih vrijednih uređaja za ovu bolnicu.“

„Godišnje se u KBC Osijek od ginekoloških tumora liječi oko sto pacijentica koje su na brahiterapiju morale odlaziti u zagrebačku Kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Novi uređaj omogućit će liječenje oboljelih i od drugih vrsta tumora, a koristit će stanovnicima šire regije“, rekao je ravnatelj KBC-a Osijek prof. dr. sc. Sven Kurbel.

Zadnjih nekoliko godina KBC Osijek ubrzano obnavlja opremu za dijagnostiku i liječenje. U tijeku je nabava radiološke opreme, jednog višeslojnog CT-a, informatičkog sustava za prijenos slika za Klinički zavod za radiologiju, lasera i operacijskih mikroskopa za Zavod za oftalmologiju te linearnog akceleratora za Zavod za radioterapijsku onkologiju.

U KBC Osijek godišnje se pruža oko 780 tisuća raznih zdravstvenih usluga, od čega oko 40 tisuća usluga za pacijente koji leže u bolnici.

Uređaj za brahiterapiju financiralo je Ministarstvo zdravlja, a kroz postupak javne nabave kupljeno je nekoliko takvih uređaja za više zdravstvenih ustanova.  Nabava ovih aparata dio je aktivnosti koje provodi ova Vlada, a čiji je cilj omogućiti hrvatskim građanima adekvatno, kvalitetno i pravodobno liječenje.



Pisane vijesti | Investicije