Na Krku održan prvi edukacijski let za deset medicinskih timova hitne helikopterske medicinske službe

Krk, 3. rujna 2015. - U sklopu edukacije domaćeg medicinskog osoblja koju provode talijanske tvrtke EliFriulia i Airgreen, jučer je na Krku uspješno održan prvi letački trening helikoptera hitne medicinske službe iz pilot-projekta Ministarstva zdravlja HHMS, koji u potpunosti financira Svjetska banka.

Zahvaljujući projektu vrijednom 8,5 milijuna kuna, deset hrvatskih timova medicinskih djelatnika svladalo je najsuvremenije tehnike hitne pomoći u helikopterskom prijevozu, a talijanske tvrtke osiguravaju dva helikoptera, letačko osoblje, hangare i servisnu službu za uspostavu HHMS-a za područje hrvatske obale i zaleđa. Pilot-projektom Ministarstvo zdravlja u iduća četiri mjeseca precizno će utvrditi kakve su stvarne potrebe za ovom vrstom usluge, kako bi se optimalno organizirala trajna hitna helikopterska medicinska služba u Hrvatskoj. Time će se hrvatskim građanima, ali i turistima osigurati visokokvalitetna i dostupna zdravstvena usluga kakvu već odavno imaju sve članice Europske unije. Pilot projekt HHMS-a dio je sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava kojom se unapređuju i dostupnost i kvaliteta i učinkovitost usluge u zdravstvu, što je osobito značajno za 130.000 stanovnika hrvatskih otoka, ali i razvoj specifičnih vrsta turizma.

Jučerašnji let prvi je u sklopu šestodnevnog letačkog treninga tijekom kojeg liječnici i drugo medicinsko osoblje u praksi primjenjuju znanja iz edukacije koju od kraja kolovoza provode EliFriulia i Airgreen. U sklopu teoretskog dijela edukacije za pružanje usluge hitne pomoći u helikopteru timovi liječnika, medicinskih sestara i tehničara već su stekli znanja iz područja poznavanja principa navigacije i odabira mjesta slijetanja, poznavanja radio i medicinske opreme u helikopteru te procedura postupanja s pacijentima.

EliFriulia ima više od 25 godina iskustva u provođenju projekata helikopterske hitne pomoći, s više od 20.000 uspješnih intervencija i bez ijednog incidenta. Helikopteri EliFriulia-Airgreena provode više od 1.000 intervencija godišnje u gotovo svim vremenskim uvjetima, a pacijentima se hitna pomoć počinje pružati već u samom helikopteru, budući da su opremljeni kao manje jedinice intenzivne njege. Helikopteri za ove specijalne namjene, za razliku od transportnih, mogu slijetati na različite, manje površine bliže pacijentu, što olakšava pristup i dodatno skraćuje prijevoz do bolnice. To je osobito značajno kod stanja kao što su srčani i moždani udar, kada ishod liječenja pacijenata izravno ovisi o što bržem zbrinjavanju i intervencijama unutar „zlatnog sata“.

Iz baze na Krku u hitne medicinske intervencije letjet će helikopter EC 135T2, a u bazi na Braču EC 145T2, budući da će na jugu Hrvatske pokrivati šire područje i razvedeniji dio obale. Uz dva helikoptera HHMS-a i dalje će se kao treći helikopter u sklopu pilot-projekta koristiti vojni helikopter smješten u Splitu, koji obavlja funkciju odgođenog sanitetskog prijevoza.



Pisane vijesti | Projekti i programi