Nacionalni program "Živjeti zdravo"

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/nacionalni_program_zivjeti_zdravo/117468-1-cro-HR/nacionalni_program_zivjeti_zdravo.jpg
  • Slika

ZAGREB, 8. lipnja 2015. – Danas je u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Zagrebu predstavljen projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, namijenjen osnovnim školama u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu.
 

Na konferenciji je prisustvovao ministar zdravlja prim. Siniša Varga, a prigodnim riječima okupljenima su se obratili ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije doc. prim. dr. sc. Ante Cvitković, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara te župan Danijel Marušić.

Program „Živjeti zdravo“ podrazumijeva promociju zdravog načina života u zajednici, posebno naglašavajući pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnosti, prevenciju debljine, smanjenje prekomjerne tjelesne mase, smanjenje pobola od kroničnih nezaraznih bolesti te porast udjela zdravih građana u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske. 

„Najvažnije su prehrambene navike male djece te od malih nogu djecu treba učiti kako zdravo živjeti. Što manji unos  kuhinjske soli, ugljikohidrata, a što više svježeg voća i povrća. Umjerenost, balansirana prehrana i navike koje se steknu od najranije dobi, provode se kroz cijeli život te tako suzbijamo bolesti“, rekao je okupljenima ministar zdravlja. 

Provedba Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ započela je 2003. godine, a programi i aktivnosti usmjereni su poboljšanju zdravlja cijele populacije jer djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života. Ciljana populacija Nacionalnog programa su: djeca i mladi, osobe srednje i starije dobi, općenito – osobe s povećanim bihevioralnim i biomedicinskim čimbenicima rizika. 

Značajan porast stopa pobola i pomora u posljednjih par desetljeća posljedica su prirodnog kretanja stanovništva koje rezultira porastom udjela starijih osoba u ukupnoj populaciji, neumjerene tjelesne aktivnosti koja nastaje kao posljedica sjedilačkog  načina obavljanja posla ili prevelikog tjelesnog opterećenja poslom, izloženosti stresu i životnim navikama štetnim po zdravlje. Procjenjuje se da svaki drugi stanovnik naše županije umire od kardiovaskularnih bolesti. Inače, umjerena tjelesna aktivnost, poput hodanja u trajanju od 30-ak minuta, značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i produžuje životni vijek. Stoga je cilj ove akcije senzibilizirati i potaknuti građane na aktivnost koja je svima prihvatljiva i trebala bi postati zdrava navika.

Prilikom posjete Domu zdravlja Slavonski Brod, ministar Varga istaknuo je kako je isti jedan od pozitivnijih primjera uređenosti primarne zaštite u Republici Hrvatskoj. „U razgovoru s ravnateljem Doma zdravlja usuglašeni smo kako ima prostora za poboljšanje i proširenje djelatnosti te omogućavanje dostupnije zdravstvene zaštite građanima, prije svega to se odnosi na razvijanje specijalističkih usluga u samom Domu zdravlja“, naglasio je ministar Varga. 



Pisane vijesti | Projekti i programi