Neformalni sastanak ministara zdravstva Vijeća EU

Slika /2018 Vijesti/PLAZONIĆ.jpg

Državni tajnik prim. Plazonić sudjeluje na Neformalnom sastanku ministara zdravstva Vijeća EU za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i potrošačka pitanja (EPSCO) koji se održava u Beču, Republici Austriji, u organizaciji austrijskog Predsjedništva Vijećem EU. 

 

Predstavnici država članica EU raspravljali su o dostupnosti i pristupačnosti inovativnih lijekova, a državni tajnik Plazonić istaknuo je kako dostupnost inovativnih lijekova uvelike ovisi o njihovim cijenama i mogućnostima svake države članice i njihovih nacionalnih osiguravatelja. Posebno je naglasio važnost jačanja transparentnosti pri postavljanju cijena inovativnih lijekova, imajući u vidu troškove proizvodnje, istraživanja i razvoja pojedinih lijekova, te cijene postignute kod drugih država članica.
U području digitalnog zdravstva, raspravljalo se o napretku i uspostavljanju digitalnih infrastruktura koje bi obuhvatile najveći mogući broj pružatelja zdravstvene skrbi, na europskoj i nacionalnoj razini. Državni tajnik prim. Plazonić izrazio je podršku prema unaprjeđenju svih oblika suradnje i potpore na razini EU-a, kako financijskih tako i savjetodavnih, kako bi se najbolje prakse i iskustva primijenila u nacionalnim sustavima.
Na marginama zasjedanja EPSCO-a održan je sastanak  trija predsjedanja Vijećem EU 2019.-2020. (Rumunjska-Finska-Hrvatska) na kojem su ministri i državni tajnici trija razmijenili informacije o pripremnim aktivnostima vezano uz svoja predsjedanja i dogovorili daljnju redovnu komunikaciju na političkoj i stručnoj razini.
 

Pisane vijesti