Obilježavanje Tjedna svijesti o bolesti hidradenitis suppurativa

Slika /2017 Vijesti/Obilježavanje Tjedna svijesti o bolesti hidradenitis suppurativa.jpg

Tjedan svijesti o bolesti hidradenitis suppurativa obilježen je 6. lipnja u prostoru Medijateke Francuskog instituta, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Hrvatskog dermatovenerološkog društva, Gradskog ureda za zdravstvo i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.

Manifestaciju je organizirala Koalicija udruga u zdravstvu, a cilj je podići svijest o ovoj teškoj dermatološkoj bolesti, o kojoj javnost ne zna puno, ali koja uvelike utječe na oboljele osobe i njihove bližnje.

HS je kronična dermatološka bolest karakterizirana upalnim područjima koja se najčešće pojavljuju na mjestima bogatim žlijezdama znojnicama, poput pazuha i prepona, ispod dojki, na stražnjici te na unutarnjoj strani bedara. U blagim slučajevima HS-a na mjestima upale mogu se pojaviti male kvržice, miteseri ili nekoliko cista, dok bolesnici s mnogo težim oblicima bolesti imaju stalno prisutne višestruke apscese (čvoriće ispunjene gnojnim sadržajem), koji se ponavljaju i ponekad ispuštaju tekućinu neugodna mirisa. Lezije prouzročene HS-om su neugodne i bolne te često utječu na kvalitetu života onih koji žive s tim stanjem. HS nije zarazna bolest, niti je prouzročen infekcijom ili, što zna biti česta zabluda, lošom higijenom oboljelih osoba. Bolest može biti onemogućavajuća zbog boli i neugodna mirisa.

Oboljeli na točnu dijagnozu HS-a mogu čekati i duže vrijeme, a uzimajući u obzir da bolest uvelike smanjuje kvalitetu života oboljelih osoba,  period čekanja može samo pogoršati kako fizičko, tako i psihičko zdravstveno stanje pacijenata.

“HS je jedna od najtežih kroničnih dermatoloških bolesti koja ima snažan negativan utjecaj na kvalitetu života oboljelih. Teži oblici HS mogu utjecati na radnu sposobnost bolesnika”, rekla je prof. Zrinka Bukvić-Mokos, specijalistica dermatovenerologije I dodala kako je bolest često neprepoznata radi čega se u nekih bolesnika ispravna dijagnoza postavlja više godina nakon početka bolesti. “S obzirom na prirodu bolesti, proces liječenja zahtjeva zajednički i koordinirani interdisciplinarni pristup liječnika različitih specijalnosti”, naglasila je dr. Bukvić-Mokos.“

Tjedan svijesti o HS-u globalna je inicijativa, koju drugu godinu zaredom obilježavamo u Hrvatskoj, a provodimo je u sklopu nacionalne kampanje ‘’Jači od HS’’ čiji je cilj podići svijest o ovoj teškoj kroničnoj bolesti među općom populacijom, ali i među liječnicima različitih specijalnosti. Utjecaj HS-a na kvalitetu života bolesnika je iznimno velik, a sav naš trud usmjeren je prema ranoj dijagnostici i pravovremenom liječenju HS-a u skladu sa stručnim smjernicama. Iznimno smo ponosni što ćemo uskoro imati i zajedničke dermatološko-kirurške Hrvatske smjernice za dijagnostiku i liječenje HS-a”, rekla je Zlatica Jukić, specijalistica dermatovenerologije iz Osijeka.

Po završetku stručnog dijela razgovora o HS-u, red je došao i na dvoje hrabrih HS bolesnika koji su s okupljenima odlučili podijeliti svoje osjećaje i razmišljanja.
 
 

Pisane vijesti