Odjel za pedijatriju zadarske bolnice dobio suvremeni EEG uređaj

Slika /2017 Vijesti/Donacija OB Zadar_PBZ Card_foto3.jpg

U sklopu humanitarnog projekta "Činim dobro svaki dan" do sada prikupljeno devet i pol milijuna kuna 

U sklopu programa „Praćenje djece s neurorizicima“ koje je Ministarstvo zdravstva pokrenulo još 2007. godine, PBZ Grupa donirala je 6. lipnja Općoj bolnici Zadar 301.112 kuna. Donirana sredstva omogućila su nabavku suvremenog EEG uređaja za Odjel za pedijatriju zadarske bolnice. Ova donacija dio je projekta "Činim dobro svaki dan", kojim je u posljednjih devet godina prikupljeno više od devet i pol milijuna kuna namijenjenih dobrobiti djece i mladih u Hrvatskoj. Svečanom uručenju donacije prisustvovali su ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina, predstavnik Ministarstva zdravstva Tomislav Đidara, predstavnici Privredne banke Zagreb Mislav Blažić i John Knezović, predstavnici Zadarske županije i Grada Zadra te brojni uzvanici.
 
"Zahvaljujući ovoj donaciji PBZ Gupe i projektu "Praćenje djece s neurorizicima“ Ministarstva zdravstva, nakon petnaest godina ostvarili smo kupnju novog EEG uređaja koji će poboljšati dijagnostiku, praćenje i liječenje neurorizične djece, kao i sve djece s konvulzijama i epilepsijom u našoj županiji. Donirani EEG uređaj sadrži stacionarni EEG sustav s video kamerom za nadzor pacijenta. Ima mogućnost dugotrajnog snimanja moždane funkcije i polisomnografsko snimanje te odvojene dvije stanice za očitavanje i analizu EEG-a. Rano otkrivanje poteškoća u razvoju i uključenje u habilitacijski tretman može spriječiti razvoj bolesti ili barem možemo postići najveći mogući potencijal kod neurorizičnog djeteta. Stoga, iskreno zahvaljujem PBZ Grupi na ovoj vrijednoj donaciji", istaknula je prim. Sanja Delin, dr.med. s Odjela za pedijatriju OB Zadar.
Donirani EEG uređaj koristit će Neuropedijatrijska ambulanta Odjela za pedijatriju zadarske bolnice, u kojoj se vrši dijagnostika neuroloških bolesti i stanja kao što su perinatalna oštećenja mozga, neurorazvojni poremećaji, epilepsije i epileptički sindromi dječje dobi i drugo.
U zadarskoj  se bolnici intenzivno multidisciplinarno prati razvoj neurorizične djece u okviru programa rane intervencije. Od ukupno 15.501 djece rođene u posljednjih 10 godina na području Zadarske županije, bolnica je u program praćenja neurorizične djece uključila oko 1.600 neurorizične djece. Samo prošle godine, tijekom koje je u zadarskoj bolnici rođeno 1.556 djece, bilo je 155 neurorizične djece, među kojima je u posebno osjetljivu skupinu izdvojeno 113 prematurusa, tj. nedonoščadi rođenih prije 37 tjedana gestacije. O važnosti novog EEG uređaja govori i podatak da je samo tijekom prošle godine u neurološkim ambulantama Odjela za pedijatriju pregledano oko 3.300 djece, napravljeno više od 2.200 EEG snimanja, od čega je bilo oko 500 neurorizične djece. 

Stranica