Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV / AIDS-a

Slika arhiva/images/novosti/novosti/obiljezen_svjetski_dan_borbe_protiv_hiv_aids_a/75224-2-cro-HR/obiljezen_svjetski_dan_borbe_protiv_hiv_aids_a.jpg

ZAGREB, 1. prosinca - U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV / AIDS-a ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić obišao je danas info-štand Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Ovogodišnja akcija obilježava se uz slogan "Voli i budi zdrav", a cilj joj je podizanje svijesti o rizicima i načinima prijenosa HIV infekcije, testiranju i mogućnostima liječenja.

Mnistar Ostojić rekao je kako je Hrvatska, u usporedbi s Europom i svijetom, nisko rizična za infekciju HIV-om jer su od 1985. godine zabilježena 1002 slučaja HIV-a, otprilike 55 godišnje. Za to je više razloga, jer su svi koji su 80-tih vodili hrvatsko zdravstvo, činili isto što mi sada činimo - a to je prevencija i edukacija, rekao je. Naime, u 80-tim godinama odmah se ukazalo na tu bolest i educiralo mlade.

Važnim je ocijenio rad udruga pacijenata i zahvalio se udruzi HIV, Crvenom križu i studentima Medicinskog fakulteta, koji su pridonijeli edukaciji i ukazivanju na taj problem.

Ministar je napomenuo kako se pacijenati koji imaju HIV moraju zaštititi, poštujući liječničku tajnu, jer su često diskriminirani ili imaju zazor javnosti. Zato moramo potpuno jasno reći kako je to bolest kao svaka druga; to je danas kronična bolest koja se dobro liječi i koja se uopće ne prenosi socijalnim kontaktom, istaknuo je Ostojić. Dapače, od početka, kada je bila jedna očajna situacija, danas pacijentice s HIV-om rađaju djecu, uzimaju lijekove tijekom trudnoće i rađaju zdravu djecu.

Ova akcija je dokaz da ne smijemo raditi diskriminaciju prema bilo kojoj skupini pacijenata i zato se zahvaljujem i medijima za ono što su napravili u zadnjih 20 godina, dodao je.



Pisane vijesti