Od ponedjeljka EU covid potvrde u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi

Slika /2021 Slike/FAYZNxJXMAUMtg0.jpeg


 

Od ponedjeljka u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj, svaki zaposlenik mora imati EU digitalnu covid potvrdu te posjetitelji i pratnja pacijentima, a početku primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb nazočit će ministar zdravstva Vili Beroš.
 

"Pacijentima ostaju jednake mjere kao i do sada, onima kojima je potrebna hospitalizacija ili dijagnostičko-terapijski zahvat koji generira aerosol potreban je dokaz o imunosti na COVID-19 ili negativan nalaz testa koji je uz uputnicu besplatan, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite", priopćili su u nedjelju iz Ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će se time u što je moguće većoj mjeri zaštititi sve pacijente u zdravstvenom sustavu te korisnike ustanova za socijalnu skrb, kao i sve zaposlenike u tim institucijama od ulaska virusa covid-19 i širenja zaraze.

"EU digitalne COVID potvrde, kao i negativni testovi, samo su sredstva u ostvarenju tog cilja", istaknuo je Beroš.

Za zaposlenike u cijelom sustavu zdravstva za dolazak na radno mjesto od ponedjeljka će biti potrebna EU digitalna covid potvrda ili, za one koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti EU digitalnu covid potvrdu, odgovarajući drugi dokaz poput negativnog testa na covid-19.

"Te sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji realna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi. Ovisit će o epidemiološkoj situaciji u budućnosti i kretanju broja oboljelih i hospitaliziranih, te posebno broju onih na respiratoru", rekao je Beroš.

Ministar je napomenuo kako "i sami možemo utjecati na duljinu trajanja ovih mjera ukoliko svi zajedno podignemo stupanj cijepljenosti na višu razinu od dosadašnje koja je u Hrvatskoj malo iznad 54 posto.

"Primjeri zemalja koje su to učinile dokazuju da je to ispravni put", ustvrdio je ministar Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak u 7 sati će nazočiti početku primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb, pomoćnica ministra Vera Katalinić-Janković posjetit će KB Merkur, državni tajnik Tomislav Dulibić KBC Sestre Milosrdnice, državni tajnik Silvio Bašić KB Dubravu, državni tajnik Željko Plazonić KBC Rijeku te ravnatelj Uprave za financijske poslove Gordan Žanić KBC Osijek.


Izvor: Hina/Vlada
 


Pisane vijesti