Održan Međunarodni zdravstveni forum u Turkmenistanu

Slika arhiva/images/novosti/novosti/odrzan_medunarodni_zdravstveni_forum_u_turkmenistanu/120223-1-cro-HR/odrzan_medunarodni_zdravstveni_forum_u_turkmenistanu.jpg

Zagreb, 30. srpnja 2015. - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izdao je danas drugo dopunjeno izdanje brošure  „Vodič za samopomoć, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove“. Vodič je HZZO izradio u suradnji s Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Hrvatskim farmaceutskim društvom, Koalicijom udruga u zdravstvu, Hrvatskom udrugom za prava pacijenata i udrugom „Europa Donna Hrvatska“, s ciljem edukacije i informiranja građana o listi bezreceptnih lijekova u Republici Hrvatskoj, o njihovoj primjeni, o tome što podrazumijeva samopomoć, kako razlikovati i prepoznati akutna i hitna stanja te uputstvo za provođenje kardiopulmonalne reanimacije.

Vodič_za_samopomoć, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove
 

Organizator Foruma je Ministarstvo zdravlja i medicinske industrije Turkmenistana uz podršku Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije, a održava se u povodu obilježavanja 20. godišnjice Nacionalnog programa zdravlja Turkmenistana.

Uz predsjednika Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedova i predstavnike Vlade Turkmenistana, dvodnevni Forum okupio je ministre zdravlja država članica Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije, predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije, među kojima su generalna direktorica SZO dr. Margaret Chan i regionalna direktorica za Europu Zsuzsanna Jakab te predstavnike drugih međunarodnih organizacija.

Sudjelujući u raspravi o rezultatima Milenijskih razvojnih ciljeva u proteklih 15 godina i planovima za idućih deset godina, prim. Cesarik je istaknuo kako je postignut značajan napredak u smanjivanju dječje i maternalne smrtnosti, poboljšanju kvalitete prehrane i smanjenju smrtnosti uzrokovane virusom HIV-a, tuberkulozom i malarijom, no još uvijek postoje značajne razlike među državama. Potrebno je uložiti dodatne napore u smanjenje stope smrtnosti djece, posebice novorođenčadi, naglasio je. Smatra kako zdravlje treba biti u središtu razvojnog plana djelovanja nakon 2015. godine, s posebnim naglaskom na borbu protiv nezaraznih kroničnih bolesti i omogućavanje obveznog zdravstvenog osiguranja za sve građane. Predstavio je ključne dokumente koje provodi Ministarstvo zdravlja ili koji su u postupku donošenja, poput Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, Strateškog plana za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj 2015. – 2019., Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice te Akcijskog plana za prevenciju i kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti 2015. – 2020.

Ministar zdravlja i medicinske industrije Turkmenistana dr. Nurmuhammet Amannepesov predstavio je nacionalna postignuća na unaprjeđenju zdravlja u posljednjih 20 godina te potaknuo raspravu o strateškim ciljevima Nacionalnog programa zdravlja Turkmenistana za iduće razdoblje.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije te stručnjaci iz drugih međunarodnih organizacija razmjenjuju iskustva vezana uz prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti te razmatraju važnost međusektorskog pristupa djelovanju kako na nacionalnoj razini, tako i u okviru europske strategije Zdravlje 2020, strateškog dokumenta koji je usvojio Regionalni odbor za Europu SZO-a.

Jedna od tema je i implementacija Ashgabatske deklaracije, koju su ministri zdravlja potpisali krajem 2013. godine, a kojom se nastoji postići napredak u prevenciji i kontroli nezaraznih kroničnih bolesti. S obzirom da je uporaba duhanskih proizvoda jedan od vodećih uzročnika kroničnih bolesti, pokrenut je regionalni projekt nadzora i kontrole duhana koji podupire Turkmenistan.  



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti