Vukovarska bolnica i službeno postala bolnica hrvatskih branitelja

Slika arhiva/images/novosti/novosti/vukovarska_bolnica_i_sluzbeno_postala_bolnica_hrvatskih_branitelja/119990-1-cro-HR/vukovarska_bolnica_i_sluzbeno_postala_bolnica_hrvatskih_branitelja.jpg

VUKOVAR, 17. srpnja 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga otkrio je novu ploču vukovarske bolnice s nazivom 'Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana'.
 

Vukovar je grad u kojem veliki udio u stanovništvu čine upravo hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji i civilne žrtve rata. Sukladno tome i do sada je vukovarska bolnica liječila veliki broj hrvatskih veterana s vukovarskog, ali i drugih područja Republike Hrvatske.

 „Uloga i žrtva Opće bolnice Vukovar u Domovinskom ratu i uspješno zbrinjavanje veteranske populacije u poratnom razdoblju obvezala nas je da bolnici dodijelimo status bolnice hrvatskih veterana“, rekao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga danas u Vukovaru prilikom svečanog otkrivanja nove ploče bolnice. Ministar je dodao kako je ovaj naziv priznanje vrijednim i požrtvovnim zaposlenicima za njihov dosadašnji rad s braniteljskom populacijom, ali je, istaknuo je ministar „ujedno i prilika da im pomognemo da kvalitetu zdravstvene skrbi podignu na još višu razinu.“

Sanacijski upravitelj bolnice Davor Arežina izjavio je kako danas moderno obnovljena OŽB Vukovar, sa suvremenom opremom i kvalitetnim kadrovima daje nadu za bolje sutra i nužan je čimbenik gospodarskog oporavka Grada i Županije i važan faktor populacijskog oporavka ovog dijela zemlje. „S obzirom da je stanovništvo našeg područja teško stradalo u ratu, s ponosom možemo reći da smo i bolnica hrvatskih veterana, koja zbrinjava hrvatske branitelje, članove njihovih obitelji, civilne žrtve rata, kao i sve one kojima je potrebna zdravstvena zaštita“, rekao je Arežina.

Sanacijski upravitelj je upoznao goste s radom Odjela za kirurgiju i ortopediju, gdje se liječi i velik broj branitelja i veterana te im predstavio projekt rehabilitacije u zajednici. Naime, Općoj županijskoj bolnici Vukovar je u 2015. godini odobreno financiranje Community based rehabilitation, projekta izgradnje objekta za fizikalnu terapiju. Ukupna vrijednost ulaganja je 24 milijuna kuna, a vrijeme realizacije projekta je tri godine.  

Kroz projekt će se izgraditi i opremiti objekt za rehabilitaciju ukupne površine 1850 četvornih metara, gdje će pacijenti imati pristup hidroterapiji, djelatnosti za protetiku i ortotiku, limfnoj drenaži, aromaterapiji, kineziterapiji, terapijskim hidrauličnim stolovima i raznim drugim terapijskim uređajima.

U OŽB Vukovar procjenjuju da bi u novom objektu mogli mjesečno obraditi 960 pacijenata koji do sada nisu bili obuhvaćeni rehabilitacijom, a liste čekanja u OŽB Vukovar bile bi smanjene sa 120 na 60 dana, dok bi se u zajednicu uključilo 30 posto pacijenata više nego prije projekta.

Inače, u obnovu građevina, infrastrukture i opremanje bolnice, u razdoblju od 1998. do 2014. godine uloženo je ukupno 218 milijuna kuna, od čega se na građevinske radove odnosi 146 milijuna kuna, a na opremu 72 milijuna kuna. U Općoj županijskoj bolnici Vukovar je zaposleno 564 djelatnika, od čega 103 liječnika, 224 medicinske sestre, 91 zdravstveni i 146 nezdravstvenih djelatnika.



Pisane vijesti