Održan skup „Sveobuhvatna zdravstvena zaštita – vizija Andrije Štampara“

  • Slika /2018 Vijesti/Screenshot_20181011-095346.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

10. listopada  2018.g. u organizaciji Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu  i Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj održan je znanstveno-stručni skup „Sveobuhvatna zdravstvena zaštita – vizija Andrije Štampara“.  

Ove godine navršava se 130 godina od rođenja i 60 godina od smrti velikana hrvatskog zdravstva akademika Andrije Štampara, a ove je godine i 70. obljetnica osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije.  Skup je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.
Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić,  kao izaslanik predsjednika Vlade RH,  pozdravio je uzvanike, a emitirana je i video poruka generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedrosa Adhana Ghebreyesusa.
Okupljenima su se obratili prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, prof.dr.sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda SZO u Hrvatskoj, dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, doc. dr.sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof. dr. sc. Adriana Vince, glavna tajnica Hrvatskog liječničkog zbora, akademik Marko Pećina, tajnik Medicinskog razreda HAZU, prof.dr.sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i prof.dr.sc. Mate Granić, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske.
Predavanja su održali  dr. Hans Kluge, direktor uprave za zdravstvene sustave i javno zdravstvo  Regionalnog ureda Europa SZO, doc. dr.sc. Krunoslav Capak, te prof.dr.sc. Mate Granić.
U izlaganjima je naglašeno kako u svojim dokumentima Svjetska zdravstvena organizacija poziva države na osiguranje temeljnog ljudskog prava, a to je zdravlje za sve bez iznimke, na meduresornu suradnju i naglašava važnost zdravlja u postizanju ciljeva održivog razvoja.  Poznato je da interakcija niza čimbenika poput socio-ekonomskih, kulturoloških, okolišnih, a u zadnje vrijeme sve češće  spominjanih  i komercijalnih utječu na način života i zdravlje ljudi.
Istaknuto je kako unatoč financijskim poteškoćama, visokim troškovima zdravstvene zaštite, povećanim zdravstvenim potrebama i očekivanjima stanovništva,  te raznim izazovima poput osiguranja dovoljnog broja educiranih zdravstvenih djelatnika, ulaganja u infrastrukturu i nove tehnologije, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske zajedno sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, primarnom zdravstvenom zaštitom, bolnicama i nizom drugih zdravstvenih ustanova, ali i potporom  civilnog sektora, udruga pacijenata i cijelog društva nastoji osigurati visoko kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim pojedincima koji je trebaju na principu sveobuhvatne zdravstvene zaštite, na način da nitko ne osiromaši zbog potrebe za liječenjem.
 

Stranica