Održana konferencija „Buka u Europi“

Slika /2017 Vijesti/IMG_20170424_0856422.jpg

Na konferenciji „Buka u Europi“, koja se održala 24. travnja u Bruxellesu, uz visoke predstavnike Europske Komisije i članove Europskog parlamenta, sudjelovali su državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić, pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković te nezavisni stručnjak s područja buke Alan Štimac. 

Na konferenciji je Svjetska zdravstvena organizacija predstavila najnovija otkrića na području zdravstvenih posljedica utjecaja buke na zdravlje ljudi. Predstavnici Europske Agencije za zaštitu okoliša prikazali su podatke o izloženosti štetnim razinama buke s kojom se susreću europski građani, dok je Europska komisija predstavila rezultate Direktive 2002/49/EZ o procjeni i upravljanju bukom iz okoliša te buduće aktivnosti u pravcu smanjenja štetnih učinaka buke u Europskoj uniji.
U dijelu konferencije koji se odnosio na perspektivu država članica i njihov osvrt na buduću politiku zaštite od buke, državni tajnik Ministarstva zdravstva Plazonić je istaknuo kako je buka jedan od ključnih problema koja utječe na zdravlje ljudi i ima štetne posljedice po javno zdravlje.
„Republika Hrvatska trenutno se suočava s nizom zadataka, osobito u smislu poboljšanja zaštite od buke i zaštite javnog zdravlja. Mnogo toga još treba učiniti, a kao primjer budućeg djelovanja moramo provesti dugoročne ciljeve, kako bismo zaštitili građane od prekomjernog utjecaja buke uzrokovane cestovnim, željezničkim i zračnim prometom, kao i velikim industrijskim postrojenjima“, rekao je Plazonić i dodao kako su od iznimne važnosti provođenje javnih kampanja i podizanje svijesti na nacionalnoj i EU razini, bolje javno obrazovanje i dostupnost informacijama, kao i bolja uključenost same zajednice.
Predstavnici Europskog parlamenta pozvani su da podijele svoja iskustva i iznesu najbolje prakse u području zaštite od buke.

Pisane vijesti