Održana Prva konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane

Od 06.-07. listopada 2015. godine u Osijeku je održana  Prva konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane u organizaciji Hrvatske Agencije za sigurnost hrane.

Isto je održano pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar –Kitarović, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja. Na konferenciji su sudjelovali predavači iz Europske Agencije za sigurnost hrane te iz niza nacionalnih agencija država članica kao i renomirani profesori  kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva te drugi članovi akademske zajednice. Konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a ispred ministarstva zdravlja  sudionike je pozdravila pomoćnica ministra zdravlja Nataša Zorić.

Hrvatska Agencija za hranu je na ovom skupu obilježila deset godina svog rada. U tih deset godina Agencija je postala važan čimbenik u uspostavljenom sustavu sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj. Na konferenciji su razmijenjena iskustava i dogovori o budućoj suradnji predstavnicima nadležnih ministarstava, predstavnicima industrije, organizacijama potrošača, znanstvenicima te ostalim dionicima.

Svi sudionici su imali  mogućnost čuti  najnovije rezultate iz područja procjene rizika, poput procjene rizika na zdravlje potrošača konzumacijom mlijeka iz mlijekomata, procjene rizika od arsena u hrani, procjene rizika od aditiva u hrani i niz drugih interesantnih predavanja. Konferencija je obuhvatila i područja komunikacije o riziku u zemljama članicama te doživljaj potrošača o sigurnosti hrane u pojedinim državama članicama.

Posebno je održana sekcija o prehrani i prehrambenim navikama potrošača. Tako da su sudionici mogli čuti koliko se konzumacijske navike potrošača razlikuju u pojedinim državama članicama iz čega proizlazi i različita izloženost pojedinim rizicima iz hrane, zbog čega Europska Agencija nastoji ohrabriti sve države članice da sačine i dostave podatke o prehrambenim navikama potrošača. Hrvatska Agencija za hranu je na dobrom putu da ovaj zadatak uspješno realizira.

Zaključno podržan je daljnji rad Hrvatske Agencije za hranu kao sukreatora politike sigurnosti hrane, a s ciljem zajedničke brige o sigurnosti hrane  u kojoj sudjeluje zajedno s predstavnicima Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede, a na dobrobit svih naših građana.



Pisane vijesti