Ministar zdravlja u službenom posjetu Kosovu

Priština, 13. listopada 2015. - Ministar zdravlja Siniša Varga boravio je u službenom posjetu Republici Kosovo 13. listopada 2015., na poziv visokih dužnosnika kosovske Vlade i zdravstvene administracije.

Kosovo kao mlada država od početka osamostaljenja gradi prijateljske odnose s Hrvatskom, te je ova gesta bila poruka kosovskim kolegama o spremnosti da im se pomogne raznim oblicima bilateralne pomoći te priprema za predstojeće potpisivanje Memoranduma o suradnji dviju država u području zdravstva i medicine.

Službenoj delegaciji ministra zdravlja Hrvatske priključili su se i pomoćnik ministra, doc. Dragan Korolija – Marinić, izaslanik Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. Marko Duvnjak, predstavnica Škole narodnog zdravlja ''Andrija Štampar'' prof. Gordana Pavleković i predstavnik Hrvatske liječničke komore dr. Miroslav Hanževački. 

Službena delegacija predvođena ministrom zdravlja predstavila je kosovskoj strani konkretne mogućnosti suradnje na slijedećim područjima: edukacija liječnika s Kosova, stručno usavršavanje kosovskih studenata na Medicinskom fakultetu u Zagrebu uz mogućnost povoljnog smještaja kosovskih studenata u fakultetskim dormitorijima, stručno usavršavanje medicinskih sestara sa Kosova u Zagrebu, suradnja na području transplantacije i edukacija kosovskih liječnika – kirurga, gostujuća predavanja profesora sa zagrebačkog Sveučilišta, razmjena kosovskih studenata u sklopu ERASMUS programa, olakšavanje pristupa kosovskih pacijenata hrvatskim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Kosovski ministar zdravlja, dr. Imet Rrahmani, predsjednik skupštine Republike Kosovo, g. Kadri Veseli uz ostale visoke predstavnike Republike Kosovo zahvalili su se na spremnosti hrvatske strane za pomoć Kosovu u izgradnji stabilnog zdravstvenog sustava kao i predstojećim eurointegracijskim procesima.



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti