Održana tradicionalna humanitarna utrka „The Terry Fox Run“

Slika /slike/terry fox.JPG

Zagreb, 20. rujna 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga prisustvovao je ovogodišnjoj trci „The Terry Fox Run“, čija je svrha podizanje svijesti građana i prikupljanje donacija za istraživanja raka.

Trka je tradicionalno održana na zagrebačkom jezeru Jarun u organizaciji kanadskog Veleposlanstva, Hrvatske lige protiv raka i drugih.

„Terry Fox Run je utrka humanitarnog karaktera, koja predstavlja junački simbol nade u borbi protiv raka“, izjavio je prilikom svečanog otvaranja trke, ministar zdravlja. U trci oko jarunskog jezera sudjelovali su svi zainteresirani građani - trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili hodanjem, a prikupljena sredstva bit će donirana Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja genetskih predispozicija za nastanak raka dojke, rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. Damir Eljuga.

Humanitarna trka „The Terry Fox Run“ svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. krenuo je u utrku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no utrku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

U Hrvatskoj je u proteklih petnaest godina, zahvaljujući velikom interesu i doprinosu građana i tvrtki-donatora, prikupljeno gotovo pet milijuna kuna, koji su donirani ustanovama koje se bave istraživanjem raka i unapređenjem liječenja oboljelih.



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti