Održana videokonferencija ministara zdravstva EU

  • Slika /2020 HR PRES/3.jpg
  • Slika
  • Slika

Zagreb, 12.lipnja 2020.godine. - Danas je u okviru Hrvatskog predssjedanja Vijećem EU, u prostoru NSK u Zagrebu održana videokonferencija ministara zdravstva Europske unije.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije planiralo je održati Formalni sastanak EPSCO Vijeća u formatu ministara nadležnih za zdravstvo u Luksemburgu. Međutim, trenutna epidemiološka situacija još uvijek  ne dopušta povratak u redovno funkcioniranje Vijeća Europske unije, što bi podrazumijevalo i održavanje fizičkih sastanaka.
Stoga je Hrvatsko predsjedništvo organiziralo današnji video-sastanak kao zamjenu za fizički sastanak Vijeća, kako bi se raspravilo o dvjema ključnim temama iz područja zdravstva u ovom trenutku. Sastanak je vodio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.
Uz ministre zdravstva država članica Europske unije, na današnjem sastanku sudjelovao je potpredsjednik Europske komisije nadležan za promicanje europskog načina života, g. Margaritis Schinas, te povjerenica Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane gđa Stella Kyriakides.
Prva točka današnje rasprave odnosila se na razmjenu mišljenja vezano uz prijedlog novog Programa za zdravstvo, naziva „EU4Health Programme“, koji je Komisija predstavila 28. svibnja. Glavni ciljevi novog sveobuhvatnog programa odnose se na jačanje sustava pripravnosti i odgovora na krizne situacije, te jačanje podrške  zdravstvenim sustavima. U okviru prijedloga programa ističu se tri ključna područja: pripravnost i prevencija; dostupnost i pristupačnost lijekova, medicinskih proizvoda i ostalih relevantnih potrepština; jačanje zdravstvenih sustava.
Tijekom rasprave, ministri država članica istaknuli su strateške prioritete područja djelovanja u okviru Programa za zdravstvo u narednom razdoblju. Također, naglašena je potreba osiguranja sinergija i komplementarnog rada novog Programa s drugim relevantnim instrumentima financiranja koji omogućuju financiranje aktivnosti iz područja zdravstva. U tom smislu potrebno je osigurati dobru suradnju država članica i Komisije u svim fazama provedbe budućih aktivnosti. To je posebno važno jer je zdravstvena skrb u isključivoj nadležnosti država članica.
U sklopu druge točke današnjeg sastanka, Europska komisija izvijestila je o trenutnom stanju vezano uz razvoj cjepiva protiv COVIDa-19, te o planiranim aktivnostima i mogućnostima raspodjele i nabave cjepiva.
Rečeno je kako je razvoj sigurnih i učinkovitih cjepiva najbolji način za suzbijanje pandemije uzrokovane COVIDom-19, te kako je brzi razvoj cjepiva i osiguranje njegove dostupnosti od iznimne važnosti. Rasprava je pokazala visoku razinu spremnosti za suradnju i zajednički pristup problematici osiguranja dostupnosti cjepiva protiv COVID-19 čim ono bude dostupno.
Na današnjem video-sastanku Hrvatsko predsjedništvo iznijelo je kratak pregled aktivnosti u okviru rada Vijeća tijekom šestomjesečnog predsjedanja. Naposljetku, njemački kolege predstavili su svoj program i planirane aktivnosti tijekom nadolazećeg Njemačkog predsjedništva.

Stranica