Video konferencija o tumorima glave i vrata

Slika /2020 Vijesti/IMG-20200610-WA0001.jpg

U sklopu Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije danas je održana video konferencija o tumorima glave i vrata u organizaciji Hrvatskog društva za tumore glave i vrata i povjerenice za zdravstvo EK Stelle Kyriakides.


Video konferenciju pod nazivom Zoom on Head and Neck Cancer – Evolution of care održalo je Hrvatsko društvo za tumore glave i vrata, a sve  pod pokroviteljstvom Vlade RH, Hrvatskog predsjedanja Vijećem EU i Ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. izjavio je: "Čestitam ovom društvu koje je okupilo eminentne stručnjake i koji prate svjetske trendove u liječenju tumora glave i vrata.
Zahvaljujem svim sudionicima na njihovom sudjelovanju koje je ujedno i priznanje hrvatskoj medicini."
"Rezultati današnje konferencije imat će utjecaja na daljnji razvoj liječenja onkoloških bolesnika, ne samo glave i vrata, nego općenito.
Za daljnji razvoj onkologije veliku podršku daje i Vlada RH kroz Ministarstvo zdravstva."- rekao je ministar.

Na konferenciji su sudjelovali vodeći svjetski stručnjaci iz područja onkologije i razgovarali su o multidisciplinarnom pristupu liječenju, a također kao neke od tema pojavile su se skupine tumora, utjecaju HPV-a, prevenciji te robotskoj kirurgiji i imunoterapiji.
Predsjednik Hrvatskog društva za tumore glave i vrata Drago Prgomet ovom prigodom je izjavio: 'Današnjom konferencijom želimo pozicionirati Hrvatsku kao mjesto povezivanja najboljih stručnjaka na ovom polju medicine u cijelom svijetu'
Oko 75 posto tumora glave i vrata povezano je s pušenjem i alkoholom, a zamjetan porast takvih tumora povezan je s HPV virusom. Po učestalosti su na šestom mjestu među svim malignim tumorima. Tumori glave i vrata su heterogena skupina tumora, koja zahvaća usnu šupljinu, orofarinks, nazofarinks, ždrijelo i grkljan. Vrlo su agresivni i genetski kompleksni tumori čije je liječenje zahtijevno jer ostavlja velike posljedice na govor, disanje, gutanje i općenito kvalitetu života.
 

Stranica