Otvoreno savjetovalište Hrvatskog centra za palijativnu skrb


Pacijenti će u savjetovalištu, naglasio je, moći dobiti podršku, savjet i preporuku kako se boriti s bolešću, a njihova obitelj moći će dobiti potporu u trenutku žalovanja te savjete stručnjaka kako se ponašati prema oboljelom od neizlječive bolesti.

Predsjednik Hrvatskog centra za palijativnu skrb, Zoran Lončar rekao je da je otvorenje savjetovališta dio akcije "Ostani uz mene" kojoj je cilj osnivanje mreže centra za palijativnu skrb u Hrvatskoj.

"Palijativna medicina je treća grana medicine i kao takva, uz preventivnu medicinu, mora imati ravnopravan status, što u Hrvatskoj, nažalost, nije slučaj", rekao je Lončar i dodao da je potrebno promijeniti zakonsku legislativu i riješiti taj problem.

Do sada, upozorio je, palijativni bolesnici nisu imali adekvatnu zaštitu i skrb i nisu mogli riješiti svoje probleme. Djelomično su ih rješavali kroz ambulante za bol, ali tek multidisciplinarnim pristupom različitih stručnjaka riješit će se problem palijativne medicine u Hrvatskoj, ocijenio je.

Savjetovalište počinje s radom 2. Svibnja 2012. a sve dodatne informacije mogu se naći na Internet stranici www.ostaniuzmene.com ili dobiti na broj telefona 4572-100



Pisane vijesti