Počela gradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema u KBC-u Sestre milosrdnice

Slika /2019 Slike/HN20190918276125.jpg

Zagreb, 18. rujna 2019. - U Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice u srijedu je svečano obilježen početak radova na rekonstrukciji i dogradnji objedinjenog hitnog bolničkog prijama (OHBP).

Samom događaju, kao izaslanik premijera Vlade RH, prisustvovao je državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić, dr. med..

Projekt, čiji je završetak najavljen za jedanaest mjeseci, vrijedan je 52.665.102,29 kuna, od čega je 30 milijuna financirano bespovratnim sredstvima iz Europske unije, dok je iz Državnog proračuna osigurana razlika potrebna za realizaciju projekta u iznosu od 22 milijuna kuna.

Sadašnji kapaciteti hitnog prijema nisu dostatni za pravovremeno i kvalitetno zbrinjavanje pacijenata s hitnim stanjima te će se ovime poboljšati skrb o hitnim pacijentima, kojih se u toj bolnici zbrine 155.000 godišnje.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak naglasio je kako se posljednji puta u toj bolnici gradilo prije 35 godina, a novi će prostor omogućiti objedinjavanje svih medicinskih djelatnosti što dosad nije bilo moguće.

Tako su dosad u hitnom prijemu bile objedinjenje četiri djelatnosti - interna, neurologija, kirurgija bez traumatologije i psihijatrija, a u novom OHBP-u bit će i traumatologija, pedijatrija, oftalmologija, otorinolaringologija, ginekologija i urologija.

Osim OHBP-a, idućih mjeseci adaptirat će se i dio prostora Kliničkog zavoda za kemiju pri KBC-u Sestre milosrdnice, koji je posljednji puta uređivan 1953. godine. Uz uređenje prostora, bit će nabavljena moderna analitička oprema te stvoreni uvjeti za znanstveno-istraživački rad. Projekt je vrijedan više od 22 milijuna kuna, a realizirat će se kroz Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava te vlastitim sredstvima KBC-a.

Oba projekta važni su za Zagreb i Zagrebačku županiju, ali i cijelu Hrvatsku.



Stranica