Potpisan Memorandum o suradnji između Vlade i društva Roche

  • Slika /2019 Slike/DSC_3088.jfif
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Banskim dvorima potpisan je Memorandum o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i društva Roche d.o.o. na pripremi i provedbi projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda. 

Potpisivanju su između ostalog prisustvovali i predsjednik Uprave F. Hoffman - La Roche AG Cristoph Franz, ministar zdravstva Milan Kujundžić, direktor tvrtke la Roche Hrvatska Milorad Gošev i prokurist Objedinjene strategije međunarodnih poslova tvrtke Roche Dražen Jeleč.

Memorandumom o suradnji stvaraju se uvjeti pokretanja aktivnosti radi pripreme i provedbe projekta te će Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i Roche d.o.o. izraditi i donijeti akcijski plan za provedbu ovog Memoranduma.
 
Govoreći o suradnji s jednom od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija, predsjednik Vlade Plenković podsjetio i na dogovor koji je postignut prilikom njegovoga susreta s predsjednikom Uprave Franzom u Davosu prije dvije godine o uključivanju hrvatskih pacijenata u kliničku studiju za lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, čime je brojnim pacijentima omogućeno besplatno liječenje.
 
Naglasio je da je danas potpisani Memorandum izrazito važan, ne samo zato što u prvoj fazi realizacije donosi 90 milijuna kuna za financiranje posebnoga laboratorija u KBC-u Zagreb, već i zato što hrvatskim pacijentima omogućuje novi, inovativan pristup utemeljen na personaliziranoj medicini i učinkovitijem liječenju od malignih bolesti.
 
„Ove aktivnosti odvijaju se u kontekstu našeg Nacionalnog plana borbe protiv raka, što je jedna od ključnih hrvatskih i europskih tema“, poručio je Plenković. Dodao je da će suradnja s kompanijom Hoffman - La Roche pridonijeti razvoju hrvatske medicine, kvalitetnijeg zdravstvenoga sustava i boljoj skrbi o pacijentima.
 
Vlada je prepoznala važnost borbe protiv raka i na jesen će donijeti prvi Nacionalni plan borbe protiv raka. Upravo ovaj projekt uvođenja personalizirane zdravstvene zaštite u hrvatski zdravstveni sustav bit će potpora provedbi Nacionalnog plana borbe protiv raka.
U sljedećem razdoblju, hrvatska Vlada će zajedno s partnerom Roche d.o.o., jednim od vodećih svjetskih proizvođača inovativnih lijekova i medicinskih proizvoda, transformirati trenutačnu onkološku zdravstvenu zaštitu u skrb utemeljenu na personaliziranome pristupu.
 
Glavni cilj projekta jest smanjiti smrtnost od zloćudnih bolesti, povećati preživljenje i poboljšati kvalitetu života onkoloških bolesnika.



Izvor: Vlada RH
 
 


Stranica