Potpisan novi Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

ZAGREB, 2. prosinca 2013. - U Ministarstvu zdravlja danas je potpisan novi Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja koji će u iduće 4 godine vrijediti za 72 tisuće zaposlenih u zdravstvenom sustavu.

Nacrt Kolektivnog ugovora prošli je tjedan prihvatila Vlada, a Kolektivni ugovor stupa na snagu od 1. prosinca 2013.

KU nije potpisao treći reprezentativni sindikat koji je sudjelovao u pregovorima - Hrvatski liječnički sindikat.
Kolektivni ugovor su potpisali ministar zdravlja prof.dr. Rajko Ostojić, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara Vlasta Vuković Hoić i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Ministar Ostojić je izjavio nakon potpisivanja kako je Ministarstvo otvoreno za daljnju komunikaciju s Hrvatskim liječničkim sindikatom koji može ovaj KU potpisati u bilo kojem trenutku, ako se s njim složi. Naglasio je da će se od danas svaki prekovremeni sat u zdravstvu evidentirati i platiti.

Novi KU neće dodatno opteretiti proračun jer se planiraju uštede u predstojećoj reorganizaciji cijeloga zdravstvenog sustava.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek izrazila je zadovoljstvo što je sklopljen "pravičan kolektivni ugovor u kojemu nema nikakvih 'sačekuša'", aludirajući na ništavni kolektivni ugovor koji je s bivšim ministrom Darkom Milinovićem bio dogovoren s odgođenim rokom primjene te dodala kako će vrijeme  pokazati da je raspoloživo novac pravedno podijeljen s obzirom na 72.000 zaposlenih u sustavu.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Vlasta Vuković Hoić istaknula je kako novi KU donosi određena poboljšanja za sestrinsku struku te očekuje da će se budućim izmjenama KU još više poboljšati, kada to dopusti gospodarska situacija.

Ministar Ostojić podsjetio je da su potpisivanju kolektivnog ugovora prethodila tri mjeseca pregovaranja tijekom kojih je održano 29 sastanaka sa sva tri sindikata te da je svaki od 79 članaka sa sindikatima "prošao" dva do šest puta.



Pisane vijesti