Potpisan ugovor o javnoj nabavi 6 digitalnih mamografskih uređaja

  • Slika /2017 Vijesti/22642054_1493281317425870_244719604_o.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ugovor o javnoj nabavi mamografskih uređaja s digitalnom tomosintezom i stereotaksijskom biopsijom za šest bolnica u kojima se radi najviše mamografskih pretraga i najsofisticiranija dijagnostika raka dojke u Republici Hrvatskoj potpisan je 19. listopada 2017. godine u prostorijama Ministarstva zdravstva, na temelju prethodno provedenog otvorenog postupka javne nabave. Novi uređaji omogućit će još ranije otkrivanje raka dojke i kompletnu dijagnostiku u kratkom vremenu

Prigodom potpisivanja Ugovora, uz potpisnike ministra zdravstva Milana Kujundžića i direktora tvrtke FINERA d.o.o. Dinu Maloševca, okupili su se i ravnatelji te predstavnici svih šest bolnica koje su korisnice uređaja: KBC Zagreb, KBC Rijeka, KBC Split, KBC Osijek, KB Sestre milosrdnice i KB Dubrava. Događaj su upotpunili i predstavnici udruga: Ljiljana Vukota iz udruge Sve za nju, prof. dr. sc. Damir Eljuga iz Hrvatske lige protiv raka, dr. Pavo Kostopeč iz P.I.N.K.life-a te doc. dr. sc. Vesna Ramljak iz Europa Donna, a okupljenima se obratio i predsjednik Povjerenstva za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke prof.dr.sc. Boris Brkljačić.
Ukupna vrijednost Ugovora iznosi 8,8 milijuna kuna. Radi se o visokokvalitetnim i sofisticiranim uređajima jednog od najboljih  svjetskih proizvođača uređaja s digitalnom tomosintezom na svijetu koji ima velika većina najboljih svjetskih radioloških institucija.
„Nije se lako nositi s tehnološkim zahtjevima suvremene medicine, ali ustrajat ćemo na ovakvom radu i velikim ulaganjima, kao i na očuvanju visoke kvalitete i dostupnosti usluge“, istaknuo je ministar Kujundžić i pozvao okupljene na obavještavanje i informiranje pacijenata o prednostima novih uređaja i važnosti odaziva na preventivni pregled, kao i veličini ovog javno zdravstvenog problema.
„Pohvalna je nabava ovih vrijednih uređaja, a ono što je sada zadaća svih nas je zajedničko podizanje svijesti o bitnosti ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti“, istaknula je Ljiljana Vukota  iz udruge Sve za nju.
Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2014. godini zabilježene su 2644 novooboljele žene  (stopa 119,2/100.000),  od ove zloćudne bolesti umrle su u 2015. godini 1038 žene (stopa 47,7/100.000), a u 2016. godini 990 žena (stopa 45,8/100.000).
„Hrvatska liga protiv raka učinila je koliko je bila u mogućnosti po pitanju prevencije svih zloćudnih bolesti, pa tako i raka dojke, a, dijelom zahvaljujući i našim aktivnostima, započeo je prije više od deset godina i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Ova kupnja će pomoći u smanjenju mortaliteta žena, a osobito je pohvalno što je inicijativa krenula iz Ministarstva zdravstva“, rekao je prof. dr. sc. Damir Eljuga iz Hrvatske lige protiv raka.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke provodi se od listopada 2006. godine uz aktivnosti koje su usmjerene pravovremenoj dodatnoj dijagnostici i liječenju. Do sada su završena četiri ciklusa pozivanja žena u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke, a u prosincu 2016. godine započeo je peti ciklus, koji obuhvaća žene rođene 1947.-1966. godine. U Nacionalnom programu pozivaju se žene u dobi 50-69 godina života, svake dvije godine.
„Novi uređaji znače tehnološki iskorak, a sigurno i dodatna znanja i vještine za naše stručnjake. Pozdravljamo kupnju ovih uređaja te ćemo dati svoj doprinos u važnoj fazi komunikacije prednosti novih uređaja prema našim pacijentima“, istaknuo je dr. Pavo Kostopeč iz P.I.N.K.-life-a.
Nabavu mamografskih uređaja pozdravila je i doc. dr. sc. Vesna Ramljak iz udruge Europa Donna, koja je kroz vlastito iskustvo dala potvrdu važnosti potpisivanja ovog Ugovora: „Radim svaki dan s pacijentima i znam kako je nabava ovih uređaja od jako velike važnosti te stoga zahvaljujem na ovoj inicijativi“.
Nabavom ovih uređaja proces obrade bolesnika u okviru dnevnih bolnica izrazito će se osuvremeniti i olakšati.
„Nabava ovih uređaja nije važna samo zbog screeninga, nego je ovo veliki iskorak jer dobivamo najbolje uređaje na svijetu kojima se otkriva značajno veći broja karcinoma u usporedbi s običnim mamografskim uređajima koje su ustanove do sada imale“, naglasio je predsjednik Povjerenstva za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke prof.dr.sc. Boris Brkljačić.
Okupljenima se, u ime svih šest bolnica korisnica uređaja, obratio prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb: „Digitalna tomosinteza omogućava biopsiju i još ranije otkrivanje raka te se kompletna dijagnostika – mamografija, ultrazvuk, biopsija – može napraviti u kratko vrijeme, stoga je nabava ovih uređaja od zbilja velike važnosti“.
Nabava navedenih medicinskih uređaja sufinancirana je bespovratnim sredstvima EU u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014­.-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj, koja su namijenjena za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama u bolnicama u javnom zdravstvenom sektoru.
Na ovaj način, osim poboljšanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite, pacijentima, omogućavanja  liječnicima  edukacije i rada na suvremenoj tehnologiji,  povećava se i apsorpcija povlačenja bespovratnih sredstava u sektor zdravstva što doprinosi učinkovitom upravljanju javnim financijama. 

Pisane vijesti