Potpisan Ugovor o suradnji između Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb

  • Slika /Vijesti/2015/ss.jpg
  • Slika

Nacionalni preventivni programi ranog otkrivanja malignih bolesti važan su element zdravstvene politike RH
 

Ugovor su potpisali savjetnik sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb za znanost i razvoj prof. dr. sc. Fran Borovečki, po ovlaštenju sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Hrvoja Vrčića i dekan Medicinskog fakulteta akademik Davor Miličić.

Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni ugledni gosti i uzvanici kojima su se obratili ministar zdravlja Siniša Varga, savjetnik sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb za znanost i razvoj Fran Borovečki, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademik Davor Miličić i pročelnica Centra za translacijska i klinička istraživanja prof. dr. sc. Nada Čikeš.

Kako je istaknuto na događanju, Centar za translacijska i klinička istraživanja osnovan je temeljem zajedničkih odluka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb 2009. godine, kao prva ustanova za translacijska istraživanja u jugoistočnoj Europi. Tijekom svojeg postojanja Centar je ostvario brojna postignuća i zamjetne rezultate, uključujući i dodjeljivanje prvog, i za sada jedinog, kolaborativnog projekta financiranog od strane Europske komisije u sklopu Okvirnog programa 7 u kojem je koordinator institucija iz Republike Hrvatske, te dobivanje statusa Znanstvenog centra izvrsnosti za regenerativnu i reproduktivnu medicinu RH. Produktivnost Centra vidljiva je i kroz brojne publikacije objavljenje u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima i patentne prijave koje su podnesene na osnovu rezultata znanstvenih istraživanja, a projekti provođeni u Centru rezultirali su između ostalog i istraživanjem usmjerenim k razvoju novog lijeka za regeneraciju kostiju i naprednog genskog čipa za dijagnostiku neurorazvojnih bolesti.

Savjetnik sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb za znanost i razvoj Fran Borovečki naglasio je važnost aktivnosti vezanih uz Centar za translacijska i klinička istraživanja u svrhu osiguravanja povećane kompetitivnosti hrvatskih istraživača u privlačenju međunarodnih sredstava za financiranje biomedicinskih istraživanja, te u konačnici poboljšanja zdravstvene zaštite za građane Republike Hrvatske kroz primjenu najmodernijih biomedicinskih metoda. Akademik Davor Miličić podsjetio je na povezanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb, kao najveće nastavne baze, te je najavio nove aktivnosti koje bi trebale voditi k uspostavljanju Sveučilišne bolnice, što bi uvelike unaprijedilo edukaciju novih generacija liječnika.

Cilj Ugovora je osigurati novi administrativni okvir koji će omogućiti unapređenje postojeće infrastrukture, proširenje izvora financiranja s fokusom na sredstva Europske unije, te razvoj primijenjenih istraživanja sa svrhom proširenja ponude novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka.



Pisane vijesti