Započela preventivna akcija u osnovnim školama „Praznici su za tebe, ali ne i za tvoje zube“

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nacionalni preventivni programi ranog otkrivanja malignih bolesti važan su element zdravstvene politike RH
 

Ministar zdravlja naglasio je kako oralnu higijenu treba usvajati od malih nogu te napomenuo kako neadekvatna oralna higijena često ima utjecaj na zdravlje, a zube bi trebalo prati najmanje dva puta dnevno, po tri minute te redovito posjećivati stomatologa. 

„Najbolji način sprečavanja pojave bolesti zuba, zubnog mesa ili usne šupljine je razvijanje pravilnih navika zubne njege. Vrlo je važno stvoriti rutinu pranja zubi nakon svakog jela i međuobroka te prije spavanja. Kod djece je potrebno od malih nogu razviti svijest o važnosti higijene usne šupljine te važnost odlaska stomatologu na redovite kontrole“, izjavio je danas ministar Varga koji se tijekom posjeta pridružio studentima Stomatološkog fakulteta koji su djeci prvih razreda na praktičnim primjerima pokazali kako se održava higijena zubiju.

Ravnatelj Osnovne škole Antun Gustav Matoš, Antonio Jurčev zahvalio se što je upravo ta škola odabrana za pokretanje ovog programa te rekao kako je važno kroz edukativne programe kod učenika razvijati svijest o zubima i potrebi stalne brige o njima te naglasio kako oni već duže vrijeme stavljaju naglasak na projekte i aktivnosti usmjerene ka promicanju zdravstvenog odgoja.

Koliko je važno redovito održavanje higijene zubi vidljivo je iz podatka da je karijes danas, bez obzira na dobro poznavanje prirode bolesti i mogućnosti njezine učinkovite prevencije, još uvijek najraširenija bolest kod djece. Zubni karijes nastaje zbog nepravilne prehrane u djetinjstvu i adolescenciji, učestale konzumacije šećera, nedostatka fluora itd. U Hrvatskoj samo 61 posto djece  pere zube dva ili više puta dnevno, dok u Švedskoj, Švicarskoj i Njemačkoj to čini više od 80 posto djece. Naglašeno je i kako mogućnost objektivnog dijagnosticiranja, epidemiološkog praćenja i kontrole rizičnih čimbenika za nastanak bolesti zubiju, njihov nastanak svrstavaju u skupinu bolesti koje je moguće spriječiti. 

Željko Rotim, posebni savjetnik za dentalnu medicinu i predsjednik Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine pri Ministarstvu zdravlja naglasio je kako je akcija „Praznici su za tebe, ali ne i za tvoje zube“ dio akcijskog plana provođenja preventivnih aktivnosti i mjera na nacionalnom nivou te je namjera povezati sve dionike u sustavu koji sudjeluju u provođenju preventive, a sve u cilju poboljšanja oralnog zdravlja stanovnika Republike Hrvatske. 

 „Kroz ovaj nacionalni program želja nam je  početi s provođenjem preventivnih aktivnosti zaštite oralnog zdravlja kod djece, ali tako da ustrojimo sustav koji obuhvaća  djecu od trenutka kad se rode. Tako bi od malih nogu ušli u jedan od predviđenih programa aktivnosti, od edukacije roditelja od strane patronažnih sestara do obaveznih dolazaka na preventivne preglede izabranim zubarima, a preko vrtića i  škola bi se uveo jedan kvalitetni i sveobuhvatni sustav“, rekao je g. Rotim.

Inače, akcijski plan je donesen sukladno Strateškom planu promicanja i zaštite oralnog zdravlja, krovnog dokumenta dentalnomedicinske zdravstvene zaštite Republike Hrvatske kojim je planirano  povećanje zdravih zuba kod petogodišnjaka i šestogodišnjaka na 60 posto, smanjenje KEP (karijes, ekstrakcija, plomba) indeksa kod dvanaestogodišnjaka, povećanje primjene fluoridacijskih i remineralizacijskih preparata i poboljšanje higijenskih i prehrambenih navika.



Pisane vijesti | Projekti i programi