Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava

Slika /dokumenti/Tekstovi razni/32791276413_95893f2cc5_b.jpg

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, 23. ožujka u Banskim dvorima, potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava

Bespovratna  sredstva dodijeljena su unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga: Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020."

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava potpisala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i predstavnici korisnika navedenih ugovora, u nazočnosti ministra zdravstva prof.dr.sc. Milana Kujundžića.
 
Današnji ugovori iz područja zdravstvene zaštite na primarnoj razini  namijenjeni su  financiranju nove i moderne opreme za četiri doma zdravlja u četiri županije – Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj i Zadarskoj.  U Pozivu Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti na raspolaganju je ukupan iznos od 171.800.000,00 kuna, od čega su 85 % europska sredstva. Svrha Poziva je poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, prije svega u izoliranim i depriviranim područjima, čime će se smanjiti broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice u tim područjima za najmanje 15 posto jer će se na razini primarne zdravstvene zaštite omogućiti više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka. Projekti za koje su potpisani ugovori unutar Poziva su „Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Virovitičko-podravskoj županiji,“ „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz  ulaganje u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zašttie na primarnoj razini na otocima Zadarske županije,“ „Povećanje broja usluga i poboljšanje pristupa i uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji“ i „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije.“ Vrijednost ova četiri ugovora je 24,5 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Predsjednik Vlade čestitao je svima koji su sudjelovali u pripremi ovih projekata i ugovora te izrazio  uvjerenje da će i ovo današnje potpisivanje biti poticaj drugim jedinicama lokalne i područne samouprave da se prijave na natječaje i pripreme kvalitetne projekte kroz koje se vidi prava svrha i korist europskih fondova. 

Pisane vijesti