Svečanost zatvaranja projekta „Unaprjeđenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka“

Slika /dokumenti/Tekstovi razni/DSC_0499.JPG

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i predstavništvo Europske komisije u RH, povodom završetka provedbe projekta „Unaprjeđenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka,“ organiziralo je svečanost zatvaranja projekta 24. ožujka u Ministarstvu zdravstva

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo kao glavnim dionikom projekta te partnerima iz Litve i Slovenije uspješno je provelo Twinning projekt pod nazivom: „Unaprjeđenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka.“ Projekt se provodio u sklopu Prijelaznog instrumenta (komponenta Twinning i komponenta Tehnička pomoć) za Republiku Hrvatsku.
Tijekom projekta je razmijenjeno iskustvo i primjeri dobre prakse iz medicinskih područja podudarnih s očekivanim ciljevima projekta koji su primjenjivi u kontekstu zdravstvenog sustava Republike Hrvatske. 

Opći cilj projekta bio je smanjenje stopa oboljenja od malignih bolesti i smanjenje smrtnosti unutar ciljanih skupina u Republici Hrvatskoj. Svrha projekta bila je poboljšanje kvalitete provođenja Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka. Maligna oboljenja su prepoznata kao vodeći problem javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj te predstavljaju drugi najčešći uzrok smrtnosti i vodeći broj hospitalizacija. U svrhu osiguravanja ranog otkrivanja i prevencije malignih oboljenja, Republika Hrvatska provodi tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka (raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice).

Prisutnima su se obratili ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić; ministar savjetnik i voditelj ureda Veleposlanstva Republike Litve u Republici Hrvatskoj, g. Donatas Žiugžda  te Nacionalna twinning koordinatorica, gđa. Nirvana Sokolovski iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, a svečanosti su nazočili i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Hrvatskoj g. Primož Koštrica, ravnatelj Hrrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i brojni drugi uzvanici.

Ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić zahvalio je okupljenima za rad na projektu i na radu uloženom u prevenciju karcinoma. Naglasio je kako su programi prevencije i rane detekcije karcinoma ključni u uspjehu borbe protiv ove teške bolesti.

U sklopu Svečanosti zatvaranja projekta okupljenima su predstavljeni ostvareni rezultati twinning projekta. Kroz ovaj projekt provedena je analiza postojećeg zakonskog okvira u području prevencije malignih oboljenja (preventivni program za rak dojke, debelog crijeva te vrata maternice) te su dane preporuke za poboljšanje istog. Nastavno na dane preporuke su izrađene Smjernice u području prevencije malignih oboljenja. Ojačani su stručni kapaciteti zdravstvenih djelatnika i svih dionika uključenih u ovaj projekt u području organizacije i provedbe Nacionalnih preventivnih programa te izvještavanja i praćenja Nacionalnih preventivnih programa.Također, osigurana je nadogradnja Registra Nacionalnih preventivnih programa te povezivanje s bazom CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske). 
Kao dodana vrijednost projektu je 30. lipnja 2016. godine održan plenarni sastanak dionika unutar zdravstvenog sustava u sklopu kojeg je predstavljena „Deklaracija o Nacionalnom planu za borbu protiv zloćudnih bolesti u Republici Hrvatskoj“ koja je upućena na razmatranje Hrvatskom Saboru.



Pisane vijesti