Predstavljen Centralni upravljački sustav za učinkovitije upravljanje zdravstvenim sustavom

  • Slika /2019 Slike/naslovna Ministar_predstavlja_CUS.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zadar, 30. kolovoz 2019. - Ministar zdravstva prof. Milan Kujundžić je danas u Općoj bolnici Zadar službeno predstavio Centralni upravljački sustav (CUS) za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava.

CUS je ujedno centralni sustav komunikacije s bolnicama, sustav za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora i analizu podataka, a podržava i strukturirane objave na mrežnim stranicama svih bolnica u Republici Hrvatskoj te predstavlja nadogradnju sustava fakturiranja iz bolnica.
 
Predstavljajući sustav kojeg je uspostavilo Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, ministar Kujundžić je istaknuo kako centralni upravljački sustav predstavlja kvalitativni iskorak u razmjeni i analizi podataka bolničkog sustava i sustava zavoda za javno zdravstvo. Također, nadodao je kako će se CUS-om postići niz rješenja koja će omogućiti jednostavnije funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Glavni cilj uspostavljanja Centralnog upravljačkog sustava je centralizirani uvid u organizacijske strukture ustanova, centralizirano kreiranje i distribucija obavijesti, pravovremeno izvještavanje o poremećajima u opskrbi tržišta lijekova te omogućavanje transparentnosti nad kontrolom potrošnje bolnica kao i centralizirano izvješćivanje o njihovoj učinkovitosti.
 
CUS je uspostavljen tako da se za sigurnu dostavu podataka koriste već uspostavljene komunikacijske procedure unutar CEZIH-a, a korištenjem međunarodno priznatih informatičkih protokola i standarda za e-zdravstvo osigurava se interoperabilnost između nacionalnih sustava i osigurava usklađenost sa svjetskim tehnološkim trendovima. S obzirom na osjetljivost podataka kojima raspolaže, čitav sustav primjenjuje visoke standarde vezane uz informacijsku sigurnost i zaštitu osobnih podataka. Ministarstvo zdravstva ima pristup podacima svih ustanova te na temelju izvještaja može uspoređivati bolnice iste vrste. Sustav omogućuje kreiranje ključnih pokazatelja uspješnosti, a iz prikupljenih podataka može se napraviti središnje izvještavanje o financijskim, organizacijskim i medicinskim pokazateljima rada bolnica.
 
„Ponosna sam na još jedan projekt Ericssona Nikole Tesle u domeni e-zdravstva kroz koji je, korištenjem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija te znanja i iskustva naših stručnjaka u ovom području, omogućena digitalna transformacija procesa čime su, u skladu sa specifičnim zahtjevima kupca, stvoreni važni preduvjeti za efikasnije upravljanje zdravstvenim sustavom“, naglasila je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.
 
Aktivnosti koje slijede, a koje su neophodne da sustav profunkcionira na nacionalnoj razini su edukacija zaposlenika svih uključenih ustanova koje su planirane za prvu polovinu rujna te povezivanje informacijskih sustava svih ustanova uključenih u projekt sa CUS-om koje bi trebalo provesti do konca 2019. godine.
 

Stranica